Uber VD efterlyser förbÀttrade fördelar för gigarbetare

Uber VD efterlyser förbÀttrade fördelar för gigarbetare

Det olyckliga tillstÄndet för spelkonjunkturen Àr Äterigen i rampljuset, eftersom VD för Uber efterlyser förbÀttrade fördelar för arbetarna i vad mÄnga övervÀger en ton-dövlig uppmaning till lagstiftare i USA.

Som en stor mottagare av spelekonomin har Uber inte exakt varit ett modellföretag i branschen. Med skandal efter skandal som plÄgar de första Ären och förare som regelbundet uttrycker sitt missnöje med sin instabila arbetsstatus har företaget misslyckats med att fÄ nÄgon bra press för den större delen av sin existens.

Men nu, med en ny (ish) VD vid rodret, försöker Uber att krypa ut ur det dÄliga presshÄlet som det har varit i Äratal, och detta krav pÄ fördelar kan vara det största steget hittills.

New York Times Op-Ed frÄn VD för Uber

I en op-ed in The New York Times, Dara Khosrowshahi, VD för Uber, uppmanade lagstiftare att ta itu med den olyckliga situation som mĂ„nga spelarbetare befinner sig i: besluta mellan flexibilitet och stabilitet. Han hĂ€vdade att Ă€ven om Uber Ă€r “redo, just nu, att betala mer” tillĂ„ter statusen för lagar i USA inte den typ av anstĂ€llning som företaget, och uppenbarligen dess förare, faktiskt vill ha.

”VĂ„rt nuvarande sysselsĂ€ttningssystem Ă€r förĂ„ldrat och orĂ€ttvist. Det tvingar varje arbetare att vĂ€lja mellan att vara anstĂ€lld med fler fördelar men mindre flexibilitet, eller en oberoende entreprenör med mer flexibilitet men nĂ€stan inget skyddsnĂ€t. ” -Dara Khosrowshahi, VD för Uber

Även om det kan verka som att förare skulle hoppa pĂ„ chansen att vara anstĂ€llda med förmĂ„ner, Ă€r verkligheten att mĂ„nga vĂ€rdesĂ€tter flexibilitet framför ekonomisk ersĂ€ttning. Faktum Ă€r att en undersökning visade att 68% av förarna skulle sluta köra om flexibiliteten över deras schema Ă€ventyrades.

Det finns emellertid ingen anledning till varför de tvÄ ska utesluta varandra. SÀrskilt för Uber, som har sett en meteorisk framgÄngsökning sedan lanseringen 2009 och belönar sin VD med 45 miljoner dollar per Är, verkar det mer Àn möjligt att rÀttvist kompensera förare samtidigt som de erbjuder flexibla scheman. TyvÀrr pÄpekade Khosrowshahi i sitt New York Times-stycke att det tydligen Àr lite mer komplicerat Àn sÄ.

”Uber skulle bara ha heltidsjobb för en liten brĂ„kdel av vĂ„ra nuvarande förare och bara kunna arbeta i mĂ„nga fĂ€rre stĂ€der Ă€n idag. Åkattraktioner skulle bli dyrare, vilket avsevĂ€rt skulle minska antalet Ă„kattraktioner som mĂ€nniskor kunde ta och i sin tur antalet förare som behövdes för att tillhandahĂ„lla dessa resor. Uber skulle inte vara lika allmĂ€nt tillgĂ€ngligt för förare, och förare skulle förlora den flexibilitet de har idag om de blev anstĂ€llda. ”

Khosrowshahi papegojar en vanlig fras bland de rika företagen i vÀrlden att betala sina anstÀllda en rÀttvis lön skulle vara för dyrt för att förbli livskraftigt. Oavsett om det Àr sant eller inte ÄterstÄr att se, men nÀr du funderar pÄ tidpunkten Àr det ingenting om inte lite misstÀnkt.

Varför nu?

Uber (och dess rival Lyft) Àr bÄda för nÀrvarande i fokus för ett eventuellt förelÀggande i Kalifornien, vilket skulle tvinga rittdelningsföretagen att klassificera alla förare i staten som anstÀllda snarare Àn oberoende entreprenörer. Och trots att Khosrowshahi inte nÀmnde det förrÀn i slutet av hans förslag, kan du vara sÀker pÄ att denna nya lag Àr den frÀmsta drivkraften för denna push.

”För mĂ„nga mĂ€nniskor rĂ€cker inget annat Ă€n att vi omklassificerar alla förare som anstĂ€llda. Det Ă€r kĂ€rnan i flera stĂ€mningar mot Uber i kölvattnet av en ny Kaliforniens lag, kĂ€nd som Assembly Bill 5. ”

RĂ€ttegĂ„ngarna i frĂ„ga Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n hjĂ€rtliga och hĂ€vdar att bĂ„de Uber och Lyft har “utnyttjat hundratusentals arbetstagare i Kalifornien” genom att inte klassificera dem som anstĂ€llda, vilket har skett miljontals dollar i förmĂ„ner och ekonomiskt stöd till dess livsnerv.

För att göra saken vÀrre sjönk Uber-aktien med 4% i slutet av förra veckan efter att antalet andra kvartal visade betydligt större förluster Àn vÀntat. Denna uppmaning till anstÀlldas förmÄner att falla pÄ amerikanska lagstiftare snarare Àn rittdelningsföretag kan vara ett Hail Mary-pass för att undvika en Ànnu större fallgrop under tredje kvartalet. Eller det kan bara vara en stoppande taktik tills Uber inte alls behöver förare.

AutomationsfrÄgan

Även om det kan vara en aning ton-döv och dĂ„ligt tidsinstĂ€lld, Ă€r VD för Uber som krĂ€ver förbĂ€ttrade fördelar för spelarbetare en bra sak. Det kan leda till bĂ€ttre lagar för alla gigarbetare och bana vĂ€g för en mer flexibel och stabil anstĂ€llningsstatus för miljoner runt om i vĂ€rlden. Men för Uber specifikt gör frĂ„nvaron av en fras det hĂ€r i bĂ€sta fall smĂ€rtsamt och medvetet försumligt i vĂ€rsta fall: sjĂ€lvkörande bilar.

Khosrowshahi nÀmner inte en gÄng i sina 1000 ord och inte heller i hans 18-sidiga uppföljning autonoma fordon eller deras potentiella inverkan pÄ de nÀstan en miljon Uber-förarna i hans anstÀllning. Och med tanke pÄ att Uber har investerat mer Àn 1 miljard dollar i produktionen av en sjÀlvkörande bil, Àr det sÀkert att sÀga att det bara Àr en tidsfrÄga innan denna uppmaning till handling görs meningslös av utvecklingen av teknik.

Enkelt uttryckt Àr det ganska enkelt att efterfrÄga förbÀttrade fördelar för dina förare nÀr du vet att det bara Àr en tidsfrÄga innan förare, sÀrskilt inom rittdelningsbranschen, hör till det förflutna.

Foto: New York Times