USA kommer att begrÀnsa WeChat och avsluta TikTok-nedladdningar till söndag

USA kommer att begrÀnsa WeChat och avsluta TikTok-nedladdningar till söndag

Det amerikanska handelsdepartementet tillkÀnnagav i morse att videoappen TikTok och meddelandetjÀnsten och betaltjÀnsten WeChat kommer att tas bort frÄn alla amerikanska appbutiker i söndags.

Det Ă€r vĂ€rre för WeChat Ă€n för TikTok: Transaktioner som görs genom WeChat kommer att vara djupt begrĂ€nsade. Som handelsdepartementets minister Wilbur Ross sa till Fox Business News: ”För alla praktiska Ă€ndamĂ„l, [WeChat] kommer att stĂ€ngas av i USA, men bara i USA frĂ„n och med midnatt mĂ„ndag. ”

Och Àven om ÄtgÀrderna uppenbarligen handlar om att förbÀttra datasÀkerheten visar det sig att TikTok-bytare inte gör nÄgot för att hÄlla dina data sÀkrare och kan till och med göra det mindre sÀkert.

HÀr Àr svaren pÄ alla vanliga frÄgor du kanske undrar.

Kommer jag att kunna ladda ner TikTok?

Amerikanska kunder kommer att kunna ladda ner TikTok fram till söndagen den 20 september. DÀrefter tas den bort frÄn alla amerikanska appbutiker.

Som sagt, det finns potentiella lösningar: Det Àr en sÀker satsning att alla de bÀsta VPN-leverantörerna kommer att se en kraftig ökning av betalande kunder i helgen.

De som redan har laddat ner videoappen dÄ kommer fortfarande att kunna anvÀnda den som vanligt. Men Àven det kan förÀndras den 12 november om regeringen inte Àr nöjd med att TikTok-moderbolaget ByteDance har tillrÀckligt distanserat sig frÄn tjÀnstens amerikanska verksamhet.

Kommer TikTok att tas bort frÄn min telefon?

Nej, kommer inte TikTok-appen att tas bort frÄn din telefon. Det kan dock sluta fungera den 12 november.

För att göra saken vÀrre, efter 20 september, Amerikanska anvÀndare kommer inte att kunna ladda ner nÄgra korrigeringar eller uppdateringar som TikTok kan slÀppa för sin app, vilket potentiellt gör anvÀndarnas data Ànnu mindre sÀker.

Är det troligt att ett förbud kommer att ske? Vad skulle förhindra det?

Om ByteDance kan göra en TikTok-försÀljning som Trump-administrationen godkÀnner vid den nu förlÀngda tidsfristen den 12 november, kommer inte hela förbudet att ske och nedladdningar kommer att aktiveras igen. Med andra ord kommer TikTok att ÄtergÄ till det normala.

TyvĂ€rr verkar det inte finnas nĂ„got liknande alternativ för WeChat, som inte kan laddas ner efter 12 september – eller till och med fullt fungerande Ă€ven om det laddas ner.

Vad sÀgs om Oracle som köper TikTok?

Trump-administrationen verkar vara i fÀrd med att avvisa TikToks partnerskap med Oracle. Men det Àr fortfarande oklart exakt varför.

PĂ„ onsdagen signalerade Trump att han skulle avvisa alla överenskommelser som gjorde det möjligt för ByteDance att behĂ„lla majoritetskontrollen av tjĂ€nsten och sa “Om sĂ„ Ă€r fallet kommer jag inte att vara nöjd med det.”

Senare pÄ onsdagen gav finansminister Steven Mnuchin Bytedance ett reviderat villkor, som bÄde Bytedance och Oracle accepterade, enligt Bloomberg.

Dagens tillkÀnnagivande om ett överhÀngande förbud mot nedladdningar verkar dock vara ett tecken pÄ att regeringen inte kommer att acceptera partnerskapet. Det enda vi kan sÀga sÀkert vid denna tidpunkt: TikToks C-suite-chefer ökar sannolikt sin sura uppstötningsmedicin.

AnvÀnder nÄgon i USA WeChat?

WeChat har 1,48 miljoner unika anvÀndare varje mÄnad i USA, enligt Statista.

Medan dess anvÀndare Àr mindre Àn de för populÀra meddelandeprogram som Facebook Messenger och Snapchat, Àr WeChat den enda betrodda kommunikationslinjen som mÄnga kinesiska amerikaner har med sina vÀnner och familj i Kina. Och eftersom WeChat Àr en betaltjÀnst sÄvÀl som en chattapp, kommer den amerikanska regeringens drag att stÀnga av det ocksÄ ekonomiskt att pÄverka WeChats anvÀndare.

Skulle Biden vÀnda detta?

Den demokratiska presidentkandidaten Joe Biden har inte uttalat sig om TikTok-frÄgan, och det Àr lÄngt ifrÄn givet att han skulle vÀlja att vÀnda ett förbud mot videoappen. Biden och Trump har liknande stÄndpunkter nÀr det gÀller handel med Kina, och Biden-kampanjen beordrade personal att ta bort TikTok frÄn sina telefoner redan i juli, med hÀnvisning till sÀkerhetsproblem.

Ett balkaniserat internet Àr inte bra för nÄgon, men om TikTok-förbudet gÄr igenom kommer det att vara ett stort steg mot en muromgÀrdad framtid för Internet i USA som ocksÄ skulle kunna skapa en förekomst för resten av vÀrlden .