USB 4 tillkännagav, att ta med Thunderbolt 3 till fler enheter senare i år

USB port and cable - featured

“USB 4-standarden √§r inst√§lld p√• att √∂ka den maximala USB-data√∂verf√∂ringshastigheten till 40 Gbps och d√§rmed effektivt ge Thunderbolt 3 till fler enheter.”

Bara förra veckan tog USB Implementers Forum (USB-IF) scenen på Mobile World Congress 2019 för att tillkännage den senaste generationen USB 3.2-standard med extra genomströmning. Nu har kroppen meddelat USB 4, nästa generations lösning med öppen källkod, royaltyfritt dataöverföringsgränssnittsstandard. Den framtida standarden för universella anslutningsgränssnitt kommer att ta över manteln med höga överföringshastigheter och andra fördelar från USB 3.2 Gen 2 × 2, vilket verkligen är ett ganska förbryllande namn för ett universellt datagränssnitt.

Hur som helst kommer USB 4 att vara h√§r f√∂r att stanna, och dess officiella specifikation kommer att publiceras senare i √•r. Detta inneb√§r att enheter som √§r villiga att integrera USB 4-portar kommer att b√∂rja dyka upp √∂verallt i slutet av 2020 eller tidigt 2021, och vi f√∂rv√§ntar oss att se dem i stort sett alla enheter. Detta medf√∂r emellertid ocks√• en massa andra faktorer. F√∂r det f√∂rsta kommer tillkomsten av USB 4 officiellt att g√∂ra slut p√• livsl√§ngden f√∂r USB-A (eller “USB-portar i full storlek”), den gyllene anslutningsstandarden som adelsm√§ssigt har fungerat som ett globalt medium.

USB-port och kabel - presenterad

USB 4, som vi har lärt oss, kommer exklusivt att finnas tillgängligt för USB-C-portar, som ändå borde slå nästan alla enheter fram till 2021. Dessutom matchar den också specifikationerna med den egenutvecklade Thunderbolt 3-standarden, vars specifikation nu har varit gjort öppen källkod för alla OEM-apparater att implementera. Med denna standard kommer USB 4 att kunna leverera 100 W strömförsörjning, riklig bandbredd för att stödja externa grafikkort i fullformat och antingen två 4K-skärmar eller en 5K-skärm.

√Ąven om det √§r fantastiskt f√∂rv√§ntas USB 4 och Thunderbolt 3 existera samtidigt. Eftersom USB √§r ett gr√§nssnitt med √∂ppen k√§llkod som anv√§nds av otaliga f√∂retag √∂ver hela v√§rlden √§r det om√∂jligt f√∂r USB-IF att certifiera varje enhet som rullas ut med USB 4-gr√§nssnittet. Thunderbolt 3 √§r under tiden exklusivt certifierat och st√∂ds av Intel, inklusive en m√§ngd kompatibilitets- och s√§kerhetsfunktioner, och eftersom det anv√§nds i mer begr√§nsade frekvenser kommer det att forts√§tta att vara ett mer slutet medium.

USB-C-port - presenterad

USB-IF försöker dock förenkla implementeringen av USB-standarden genom att planera att erbjuda en lista med funktioner som varje USB 4-gränssnitt måste innehålla. Medan det hjälper den genomsnittliga kunden att få en standarduppfattning om vilka funktioner som kan förväntas av en enhet som använder USB 4-standarden och undvika förvirring, är banan här USB: s öppna för alla, vilket gör det omöjligt för kroppen att styra ett företag om det inte följer listan över funktioner.

√Ąnd√• f√∂rv√§ntas USB 4-standarden ta √∂ver manteln fr√•n USB 3.1 och 3.2s senaste generationer fram till 2021. Eftersom den √§r USB-C-baserad f√•r den nya USB-standarden inte den f√§rgkodning som USB-A implementeras med USB 3. Detta v√§cker utsikterna till mer f√∂rvirring n√§r det g√§ller att identifiera portar och kablar, √§ven om en l√∂sning p√• detta inte b√∂r visa sig vara f√∂r sv√•rt.