Vad Àr California Consumer Privacy Act?

Vad Àr California Consumer Privacy Act?

Det Àr 2020, och det betyder att mÄnga nya lagar trÀder i kraft. PlastpÄsar Àr inte lÀngre tillÄtna i Oregon, laglig cannabis sÀljs i Illinois och en ny online-integritetslag i Kalifornien pÄverkar mycket mer Àn bara de som bor i Golden State.

Med den tekniska industrin som lider mer Ă€n sin rĂ€ttvisa andel av integritetsproblemen under de senaste Ă„ren, mĂ„ste strĂ€ngare regler införas. År 2018 implementerade EU General Data Protection Regulation (GDPR), ett omfattande integritetsinitiativ online för Europa som hade effekter runt om i vĂ€rlden.

Nu nÀr Kalifornien implementerar sin egen version av lagen, kallad California Consumer Privacy Act (CCPA), Àr teknikindustrin i USA pÄ vÀg att skaka.

Vad Àr CCPA?

CCPA Ă€r en ny lag i Kalifornien som “skapar nya konsumentrĂ€ttigheter relaterade till tillgĂ„ng till, radering och delning av personlig information som samlas in av företag.” Lagen genomfördes officiellt den 1 januari 2020.

Enkelt uttryckt ger CCPA-invÄnarna mer makt över sina personuppgifter Àn nÄgonsin tidigare. Det gör det möjligt för anvÀndare att krÀva information om de dataföretag som samlar in dem, vad den anvÀnds för, vem den sÀljs till eller delas med, och kan till och med be dem ta bort den om de sÄ önskar.

Vilka företag pÄverkar detta?

Naturligtvis gĂ€ller CCPA inte för varje enskilt företag, sĂ€rskilt de utanför Kalifornien. Det Ă€r dock verkligen vĂ€rt att kontrollera kraven innan den nya lagen avskeds som “nĂ„gon annans problem”, sĂ€rskilt nĂ€r liknande regler sannolikt kommer ner i rörledningen inom en snar framtid.

SÄ för din egen personliga referens gÀller CCPA för vinstdrivande företag som:

generera mer Àn 25 miljoner dollar i Ärliga bruttointÀkter
generera mer Àn 50% av sina Ärliga intÀkter frÄn kaliforniernas personuppgifter
har personuppgifter för mer Àn 50 000 kalifornier

CCPA nÀmner ocksÄ att om du samlar in personuppgifter för mer Àn 4 miljoner anvÀndare kommer du att vara föremÄl för ytterligare skyldigheter för att följa alla regler.

Vad betyder detta för amerikanska lagar om teknisk sekretess?

Med tanke pÄ Kaliforniens stÀllning i USA och det stora behovet av reglering inom teknikindustrin, signalerar CCPA en stor förÀndring i hur data hanteras i detta land? RÀkna inte med det.

För det första gör tekniska jÀttar inget mer Àn det minsta för att följa CCPA. Facebook tillÄter till exempel verkligen anvÀndarna att begÀra att deras personliga information raderas, men inte innan de gÄr igenom en svÄr process för att skicka in enskilda förfrÄgningar för varje information du vill ta bort, vilket du kan se frÄn detta lÄngvariga hot frÄn Ryan Mac pÄ Twitter.

Facebook meddelar vissa anvĂ€ndare om ny datapolicy inför 1/1/20 genomförandet av California Consumer Privacy Act (CCPA). Den nya lagen innehĂ„ller en rĂ€tt att begĂ€ra att ett företag raderar din information, men FB: s process Ă€r otroligt komplex, kanske medvetet sĂ„ …

– Ryan Mac 🙃 (@ RMac18) 30 december 2019

Dessutom har experter gÄng pÄ gÄng sagt att det enda sÀttet att pÄ ett riktigt och heltÀckande sÀtt ta itu med integriteten och dataproblemen i modern tid Àr med federala lagar som Àr konsekventa och enhetliga. Tragiskt nog Àr det inte alls vad som hÀnder.

Medan Kalifornien tog ett stort steg genom att genomföra den första iterationen och andra stater följer efter, Àr tanken pÄ att federala integritetslagar antas i det nuvarande politiska klimatet inget annat Àn Herculean. Husdemokrater har föreslagit och antagit Consumer Online Privacy Rights Act (COPRA), men det sitter i senaten med lite eller inget hopp om att genomföras, trots det allmÀnna samförstÄndet att det skulle gynna nÀstan alla inblandade.

Det mÄste dock hÀnda sÄ smÄningom, eller hur? Förhoppningsvis kommer Kalifornien att vara den första i en lÄng rad dominoer som kommer att falla över och ge kraften av personuppgifter tillbaka till folket, vilket slutar angreppet pÄ tvivelaktiga metoder som finns i hela teknikindustrin. Men hur lÄng tid tar det? Det Àr den verkliga frÄgan.