Vad betyder det amerikanska förbudet för Huawei, och Ànnu viktigare, för indiska smarttelefonköpare

Vad betyder det amerikanska förbudet för Huawei, och Ànnu viktigare, för indiska smarttelefonköpare

Det Àr förmodligen de största nyheterna inom teknik och det behöver inte ens göra nÄgonting med en ny enhet. Det Àr USA: s förbud mot Huawei. För de som Àr ute av slingan Àr det hÀr som hÀnde: i mitten av maj utfÀrdade USA: s president Donald Trump en verkstÀllande order som förbjuder utrustning frÄn företag som kan utgöra ett nationellt sÀkerhetshot. Medan Huawei inte nÀmndes i bestÀllningen klargjordes det att vÀrldens största leverantör av telekomutrustning (och den nÀst största smarttelefontillverkaren) var huvudmÄlet. Om det inte rÀckte, placerade den amerikanska regeringen ocksÄ Huawei pÄ en svartlista och hindrade amerikanska företag frÄn att leverera programvara och hÄrdvara till det kinesiska företaget.

Medan en diskussion om orsakerna bakom förbudet ligger utanför denna artikel kommer du att se att den amerikanska regeringen har nĂ€mnt nationell sĂ€kerhet och hotet om spionage som en av faktorerna. Samtidigt sĂ€tter andra teorier som flyter runt pĂ„ Internet skulden pĂ„ en mĂ€ngd olika faktorer, allt frĂ„n hĂ€mnd pĂ„ grund av Huaweis pĂ„stĂ„dda stöld av IP, oro över 5G-marknadsdominans, obalans mellan USA och Kina, Kinas brist pĂ„ IP-skydd och naturligtvis , oro över spionering och kopplingarna mellan Huawei och den kinesiska regeringen / militĂ€ren …

Vad betyder det för Huawei?

MWC19-3506Problem. Massor av det. Även om den amerikanska regeringen har beviljat Huawei en 90-dagarsförlĂ€ngning, har flera tekniska giganter meddelat att de kommer att skĂ€ra alla band med det kinesiska varumĂ€rket om inte förbudet Ă„terkallas. Först upp var Google, som drog Huaweis licens att anvĂ€nda Android. Medan Huawei fortfarande kan anvĂ€nda Android med öppen kĂ€llkod, kommer det inte att tillĂ„tas att samla Googles tjĂ€nster och applikationer bredvid. Inget Google Play, inga kartor, inget Gmail … du fĂ„r idĂ©n. Google kommer ocksĂ„ att sluta leverera nya korrigeringar och sĂ€kerhetsuppdateringar till Huawei.

Ett globalt förbud

Medan amerikanska företag – Intel, Microsoft, Qualcomm, Google (och mĂ„nga, mĂ„nga fler) inte har nĂ„got annat val Ă€n att följa, har Ă€ven icke-amerikanska företag beslutat att följa förbudet. I vissa fall skyllde dessa företag det invecklade systemet med tekniska patent för att de inte kunde certifiera att ingen amerikansk teknik anvĂ€nds i nĂ„gon produkt eller teknik de levererar. Ett utmĂ€rkt exempel Ă€r ARM. Den brittiska halvledardesignern skapar inte sina egna marker men den tekniska grunden för varje mobil SoC idag. ARM gick sĂ„ lĂ„ngt som att berĂ€tta för sina anstĂ€llda att de inte ens kunde “diskutera tekniska frĂ„gor” med sina motsvarigheter i Huawei (som anvĂ€nder ARM-design i sina HiSilicon Kirin-processorer).

Arm_logo_blue_150LG

Japans Panasonic har ocksĂ„ bekrĂ€ftat att de kommer att följa det amerikanska förbudet, vilket tyder pĂ„ att förbudet kan fĂ„ mycket mer omfattande effekter – det Ă€r ocksĂ„ möjligt att rĂ€dslan för att USA: s sanktioner tolkas för brett kan driva bort företag som upprĂ€tthĂ„ller till och med en minimal nĂ€rvaro i USA.

LÄst av (nÀstan) alla

Det Ă€r inte bara enskilda varumĂ€rken som begrĂ€nsar kontakten med Huawei. WiFi Alliance, en grupp tekniska giganter som ansvarar för att beskriva framtida industristandarder för Wi-Fi, har avbrutit Huawei – vilket innebĂ€r att Huawei inte kommer att kunna bidra med sin teknik eller pĂ„verka utvecklingen av nya standarder. SD-föreningen, som styr microSD-kortindustrin, Ă€r en annan branschgrupp som hindrar Huawei, som inte (lagligt) kan lĂ€gga till microSD-kortplatser till sina enheter.

Huawei har frusits ​​ut – det globala tekniska ekosystemet prĂ€glas av dess ömsesidiga beroende. En gadget du köper kan anvĂ€nda patent och delar med ursprung i flera lĂ€nder, och USA: s framtrĂ€dande stĂ€llning som den ledande tekniska ekonomin innebĂ€r att det Ă€r nĂ€stan omöjligt att bygga teknik som inte anvĂ€nder teknik frĂ„n en amerikansk leverantör. Om förbudet förblir i kraft kan Huawei vara i djupa problem med sin existens i frĂ„ga. Vissa leverantörer, till exempel Taiwan Semi Conductor Corporation (TSMC), har sagt att de kommer att fortsĂ€tta leverera komponenter till Huawei, men det Ă„terstĂ„r att se om det finns tillrĂ€ckligt med leverantörer för att Huawei ska kunna fortsĂ€tta som om allt Ă€r normalt.

Vad kan Huawei göra?

kirin970-1227Ett alternativ för Huawei Àr att bortse frÄn patent och IP-ÀganderÀtt, men Àven om det skulle fungera pÄ den kinesiska marknaden (Kinas svaga IP-skydd / tillÀmpning gör det enkelt för lokalt Àgda varumÀrken att behandla IP-licensiering med mindre rigor Àn nÄgon annanstans), kan det öppna dem upp till rÀttegÄngar och försÀljningsförbud i andra nationer. I en tid nÀr Huawei försöker driva sin 5G-teknik över hela vÀrlden Àr det sista det behöver dÄlig publicitet över IP-stöld.

PĂ„ mjukvarusidan har Huawei fler alternativ – det kan vĂ€lja att dela Android (som vad Amazon gjorde med Fire-tabletterna), eller pĂ„ lĂ„ng sikt komma med ett eget operativsystem (enligt uppgift Ă€r ett projekt pĂ„ gĂ„ng för ett operativsystem som kallas HongMeng), kan lita pĂ„ appbutiker frĂ„n tredje part och till och med sluta bry sig om Googles tjĂ€nster (men det Ă€r egentligen inte ett alternativ om den planerar att sĂ€lja enheter utanför Kina).

PÄ lÄng sikt, med tanke pÄ Kinas massiva tryck mot att utveckla hemodlad teknik, skulle Huawei kunna bygga ett nytt tekniskt ekosystem som Àr mycket mindre beroende av USA: s teknik. Det Àr dock en process som kommer att ta Är, om inte decennier, och det Àr egentligen inte ett alternativ för ett hÄllbart företag.

Förbudet kanske inte hÄller

25121072538_d8f60bacd8_bDet Ă€r en kamp mellan tvĂ„ jĂ€ttar – USA och Kina. Den kinesiska regeringen kan tvingas gĂ„ in, med tanke pĂ„ hur stort Huawei Ă€r, ingripa, kanske genom att höja tullarna pĂ„ USA: s export, eller sĂ€tta trottoarkanter pĂ„ stora amerikanska Ă€gda varumĂ€rken, eller till och med genom att förbjuda export av metaller och komponenter som Ă€r kritiska för den globala elektronikindustrin. Under tiden kan Huawei ocksĂ„ svara pĂ„ sig genom att vĂ€gra att licensiera sina patent till amerikanska teknikföretag i hopp om att lĂ€gga pĂ„ press.

SÄdana vedergÀllningsÄtgÀrder kan emellertid skicka förhÄllandet mellan USA och Kina i en svans och skada den globala ekonomin. Men det Àr det vÀrsta fallet. Med största sannolikhet kommer USA och Kina att lösa saker och vi kan förvÀnta oss att Huawei arbetar för att nÄ en överenskommelse med den amerikanska regeringen. Det hÀr Àr ett krig som ingen vinner, och intressenterna vet det.

Vad betyder det för dig, smartphone-anvÀndaren?

Regeringar och företag kan slÄss ut pÄ vÀrldsscenen, men hur Àr det med alla som har en Huawei-smartphone eller en frÄn dess undermÀrke Honor? Eller var det pÄ vÀg att köpa en? Ska du sÀlja dina gamla Huawei / Honor-telefoner? Ska du fortfarande köpa en Huawei eller Honor-mÀrkt enhet?

Vad ska du göra om du Àger en Huawei / Honor-telefon?

PĂ„ det hela taget kommer du att vara okej, och din enhet kommer att fortsĂ€tta fungera som normalt. Även nĂ€r (om?) 90-dagars undantaget tar slut kan Huawei (eller Honor) skicka sĂ€kerhetsuppdateringar för sina enheter nĂ€r Google lĂ€gger till dessa i Android Open Source Project (AOSP). Uppdateringar av Android-versioner Ă€r dock en annan sak – Google har tagit bort Huawei frĂ„n sitt betaprogram och kommer inte att arbeta tillsammans om nya versioner. Det Ă€r upp till Huawei att ta AOSP-utgĂ„vor, anpassa dem till dess anvĂ€ndargrĂ€nssnitt och skicka ut dem till telefoner. OEM-tillverkare Ă€r ganska lĂ„ngsamma att skicka OS-uppdateringar, och utan Googles hjĂ€lp, förvĂ€ntar sig denna vĂ€ntan att bli lĂ€ngre. Även om du fĂ„r nya OS-uppdateringar kommer Huawei inte att kunna ansluta Googles tjĂ€nster och appar, vilket innebĂ€r att du inte kommer Ă„t Googles ekosystem.

Ska du köpa en Huawei / Honor-smartphone?

pic_ie_s7_xsVi föreslĂ„r att du vĂ€ntar tills det finns mer tydlighet om hur lĂ€nge förbudet kommer att vara eftersom risken för att fastna med en enhet som kanske inte fĂ„r nĂ„gra uppdateringar Ă€r ganska hög. NĂ€r det gĂ€ller framtida enheter, utan inbyggda Google-tjĂ€nster, blir de omedelbart nĂ€stan omarknadsbara utanför Kina (och kanske Ryssland). För alla andra marknader Ă€r Google viktigt … sĂ„ vi mĂ„ste se hur det hela spelar ut och rekommenderar dĂ€rför att du hĂ„ller pĂ„ köpet.

Vad Àr vÀgen för avancerade anvÀndare?

Avancerade anvĂ€ndare som köper Huawei eller Honors enheter utan Googles tjĂ€nster (eller uppdaterar sina enheter med AOSP-baserade ROMS som LineageOS) kan fortfarande installera Google Mobile Services (ramverket för Googles appar) frĂ„n webbplatser som APKMirror. Men Google blockerar nu ‘okĂ€nda’ enheter frĂ„n att kunna anvĂ€nda dessa. De med befintliga Huawei / Honor-telefoner borde inte ha problem, men det Ă€r troligt att framtida enheter kanske inte kan köra dessa appar.

Andra appar Ă€r en mindre allvarlig frĂ„ga. Medan USA-Ă€gda appar (i stort sett de flesta av de bĂ€sta) inte kommer förinstallerade, kom ihĂ„g att förbudet gĂ€ller Huawei. Inte Huawei kunder. Du Ă€r fri att installera appbutiker frĂ„n tredje part som inte krĂ€ver att Google Services ska fungera och det Ă€r ganska sĂ€kert att Huawei snart kommer att börja samla icke-USA-baserade appbutiker pĂ„ sina enheter. ÄndĂ„ fungerar det inte för Google-appar som krĂ€ver Google-tjĂ€nster.

Men allt detta spelar ingen roll pĂ„ lĂ„ng sikt eftersom endast en liten del av anvĂ€ndarna har förmĂ„gan – och viljan – att göra allt detta. Varför skulle du göra sĂ„ mycket besvĂ€r för att göra en enhet anvĂ€ndbar nĂ€r du bara kunde köpa en telefon som inte tillverkats av Huawei eller Honor? Detta Ă€r emellertid en frĂ„ga som pĂ„verkar den globala tekniska industrin pĂ„ fler sĂ€tt Ă€n ett, sĂ„ vi kommer att hĂ„lla ett öga pĂ„ utvecklingen … hĂ„ll dig uppdaterad.