Vad du kan förvÀnta dig nÀr du skaffar kapital

Vad du kan förvÀnta dig nÀr du skaffar kapital

Att samla in pengar Àr en kritisk vÀndpunkt för majoriteten av företagarna. Och med alla entreprenöriella anstrÀngningar Àr förberedelser nyckeln, vilket Àr anledningen till att kÀnna till fÀrdplanen innan du kommer dit kan hjÀlpa dig att fatta beslut innan du hamnar pÄ tröskeln till en VC. Medan varje resa för att skaffa kapital Àr unik, har du en uppfattning om stadierna att du fÄr en kÀnsla av var du verkligen Àr, vad du har uppnÄtt och vad som ÄterstÄr att uppnÄ för att sÀkra finansiering.

För att hÄlla det hÀr inlÀgget sÄ anvÀndbart som möjligt delar vi upp de Ätta stadierna av VC-investering sÄ att du kan hÄlla reda pÄ var du ska vara och nÀr:

Förhöja

En bra investerare kommer att veta om dig, ditt företag och din marknad innan du pratar med dem för första gÄngen. Bra VC: er spÄrar AppAnnie, Alexa, Linkedin, GitHub, ProductHunt och liknande tjÀnster för att upptÀcka intressanta företag och övervaka trender. De hÄller ocksÄ fart med högt rankade Àngelinvesterare, syndikat, sÄddfonder och inkubatorer för att se till att de hör om de företag och grundare som imponerar pÄ andra investerare de respekterar.

PÄ entreprenörssidan kan du ocksÄ börja din forskning tidigt. Medan du först mÄste bygga din produkt och ditt företag Àr det vÀrt att spendera lite av din tid med investerare och hitta rÀtt passform för ditt företag innan du faktiskt behöver eller vill samla in pengar.

Initiering av processen

Beroende pÄ situationen kan antingen företaget eller investeraren starta insamlingsprocessen. Om du vill göra det första steget bör du pinga en personlig anteckning till de investerare som du redan har ett förhÄllande med och signalera att du funderar pÄ att samla in pengar.

För de av er som inte vet, undvik ett kallt e-postmeddelande till varje pris. Antingen bygg en snabb relation (trĂ€ffas personligen vid ett evenemang etc.) eller anvĂ€nd ditt nĂ€tverk (Ă€ngelinvesterare, anstĂ€llda, vĂ€nner) för att fĂ„ varma introduktioner. Jag skulle inte ge bort en enorm mĂ€ngd information via e-post – det Ă€r alltid mer kraftfullt att ge din “tonhöjd” personligen eller till och med via telefon.

Ibland föregriper en investerare som har spÄrat ett företag noggrant en insamlingsprocess. Enkelt uttryckt beror det pÄ att de Àr glada över ditt företag och vill Àga en del av det innan det blir större. Viktigast av allt mÄste du bestÀmma om denna investerare stÀmmer överens med dina behov.

Tidig process

Om en VC Àr intresserad kommer ett antal personer pÄ företaget att lÀra kÀnna dig. FörvÀnta dig att gÄ igenom ditt dÀck tvÄ eller tre gÄnger nÀr du möter en kombination av partners, rektorer, medarbetare och analytiker. Se till att förstÄ deras roll och hur de kommer att spela in i alla slutgiltiga beslutsprocesser.

Under dessa möten kommer du att svara pÄ mÄnga frÄgor om din bakgrund, team, företag och funktion av produkten. Var beredd pÄ att mÀnniskor ska grÀva djupt pÄ de specifika utmaningar som din sektor stÄr inför. Om du till exempel driver en leveransmarknad kommer du att bli tillfrÄgad om enhetsekonomi; om du har byggt ett reklamteknikföretag mÄste du veta om vad Google och Facebook gör; och om du Àr VD för ett öppet kÀrnprogramvaruföretag, kommer du att bli tillfrÄgad om ditt engagemang med utvecklare och din konversationsgrad till premiumprogramvara.

NÀr du har kört den hÀr frÄgan kommer dina svar att rapporteras tillbaka till företaget. En intern diskussion, ibland förstÀrkt av yttre expertutlÄtanden, kommer att Àga rum. I slutÀndan rullar detta in i ett beslut om de vill titta hÄrdare pÄ ditt företag för en investering.

Djup process

Mer Àn en partner blir vanligtvis involverad i detta skede. Men i ett litet företag kommer alla partner att delta. Du förvÀntas gÄ in i en stor mÀngd detaljer, sÄ se till att du kÀnner till de finare punkterna i ditt företag och din marknad.

MÄlet med detta steg Àr att verkligen lÀra kÀnna varandra. Om en investering intrÀffar kan du arbeta tillsammans i mÄnga Är framöver, sÄ för bÄda sidor Àr det viktigt att fÄ en kÀnsla av hur det kan fungera.

Att formulera mĂ„l, förhoppningar och oro Ă€r viktigt – det Ă€r mycket bĂ€ttre att ha dessa förstĂ„tt och överens om i detta skede, snarare Ă€n att upptĂ€cka dem lĂ€ngre in i relationen. Vanligtvis kommer det ocksĂ„ att finnas en hel del due diligence frĂ„n tredje part och investeraren kommer förmodligen att be om referenser – bĂ„de om grundarna som individer och frĂ„n företagets kunder och partners.

Under tiden kommer den partner du spenderar mest tid med att förbereda ett mycket lÀngre investeringsnotat eller dokumentation som innehÄller all information som har samlats in tillsammans med hennes syn pÄ varje aspekt.

Partnermöte

Du kommer att bli inbjuden att trĂ€ffa hela teamet. Det hĂ€r kan vara över videokonferens, men oftare kommer det att vara ansikte mot ansikte, och du kommer att göra din tonhöjd igen – och förvĂ€nta dig massor av frĂ„gor. MĂ„nga av dessa Ă€r faktiska till sin natur – de förstĂ„r produkten och företaget – men mĂ„nga Ă€r ocksĂ„ för din potentiella investerare för att bĂ€ttre förstĂ„ dig, ditt team och dina personligheter. Hur du svarar pĂ„ frĂ„gan Ă€r lika viktigt som sjĂ€lva svaret.

StÀll gÀrna dina egna frÄgor. Du borde redan kÀnna en av partnerna extremt bra, men frÄgan för dig kommer att vara om resten av företaget arbetar för ditt företag? KÀrnan i ett stort förhÄllande mellan investerare och företagare Àr en ömsesidigt respektfull, tvÄvÀgs dialog. Idag Àr dagen för att starta den dialogen.

Terminblad

Förutsatt att du imponerade pÄ teamet vid partnermötet och företaget har beslutat att investera, kommer du att fÄ ett termblad.

Ett termblad Àr ett dokument pÄ hög nivÄ som beskriver den föreslagna investeringen, vÀrderingen av ditt företag, villkoren för investeringen och vad du kan förvÀnta dig av företaget utöver finansieringen. Ofta Àr dessa bara en eller tvÄ sidor lÄnga. Om alla Àr nöjda undertecknar alla parter termbladet och alla signalerar att de vill göra den hÀr affÀren.

Post-Term Sheet Diligence

Denna del av processen Àr mycket detaljerad men okomplicerad. Arbetet kommer att involvera advokater och revisorer, tillsammans med sÀkerhet, identitet och teknikexperter som kommer att se till att allt du representerade under den tidiga delen av processen var korrekt. Om du antar att allt Àr transparent och sant, borde du inte ha nÄgot att oroa dig för. Mindre missförstÄnd Àr vanliga och rensas vanligtvis snabbt.

Parallellt kommer lÀngre dokument att utarbetas för att beskriva de grundlÀggande termerna i termbladet. Advokater leder denna del av processen, men det Àr viktigt för bÄde entreprenören och VC att förbli engagerade.

StÀnga

Du har nÄtt det utlovade landet. NÀr noggrannheten Àr klar och inga större frÄgor har stÀllts kommer dokumenten att undertecknas och kontanterna kopplas in. Och sedan börjar det bli riktigt intressant.

LÀs fler artiklar om kapitalanskaffning pÄ Tech.Co.