Vad entreprenörer kan lÀra av dessa 4 mentorhistorier

Vad entreprenörer kan lÀra av dessa 4 mentorhistorier

Det kan vara ovĂ€rderligt att ha en mentor som trĂ€nar dig genom startlivet. Även forskare Ă€r överens om att grundare som engagerar sig med mentorer kommer att öka deras resultat.

I en studie av mentorprogrammet MicroMentor visar data att ”mentorerade företag ökade sina intĂ€kter med 83 procent medan icke-mentorerade företag bara ökade sina intĂ€kter med 16 procent.” Rapporten avslöjade ocksĂ„ att 42 procent av mentorerna startade medan endast 29 procent av de icke-mentorerade företagen startade.

FrÄga nÄgon grundare och det finns tydliga fördelar med mentorskap. Det hÀr Àr en anledning till att en-till-en-mentorprogram ökar. Om du planerar att leta efter en professionell mentor eller motiveras av en önskan att hjÀlpa unga mÀnniskor lyckas och göra skillnad i deras liv kommer dessa fyra berÀttelser att vara till stor inspiration.

Richard Branson och Sir Freddie Laker

Med tanke pÄ affÀrsmentorer Àr den första personen som kommer att tÀnka pÄ mig Virgin Groups grundare Richard Branson. Den seriella entreprenören har hjÀlpt hundratals framgÄngsrika företagare genom Virgins startprogram. Men vem mentorerade Richard Branson?

“Branson bad den brittiska flygbolagsentreprenören, Sir Freddie Laker, om vĂ€gledning under sin kamp för att fĂ„ Virgin Atlantic frĂ„n marken”, enligt Small Business BC.

”Det Ă€r alltid bra att ha en hjĂ€lpande hand i början. Jag skulle inte ha nĂ„tt nĂ„gonstans inom flygbranschen utan mentorskap frĂ„n Sir Freddie Laker, sĂ€ger Branson till The Sun, en brittisk tidning.

Sir Freddie Laker Àr kÀnd för att grunda Laker Airways 1966, som gick i konkurs 1982. Med en enorm affÀrserfarenhet inom flygindustrin kunde han ge bra rÄd till andra flygbolagentreprenörer Richard Branson och Stelios Haji-Ioannou frÄn easyJet .

Att hitta en mentor med erfarenhet frÄn din bransch kan vara mycket hjÀlpsam. De kommer inte bara att ha otroligt vÀrdefulla förbindelser för dig, men de har ocksÄ gÄtt vÀgar pÄ vÀgen du kan resa och deras erfarenhet hjÀlper dig att göra fÀrre misstag och fÄnga dig innan du gör större.

Sally Singer, Creative Director pÄ Vogue

Om du nÄgonsin har lÀst Vogue-tidningen Àr chansen att du kÀnner till Sally Singer. Hon var mode nyhetschef för tryckmagasinet innan hon blev chefredaktör pÄ T: The New York Times Style Magazine. I slutet av 2012 ÄtervÀnde Singer till Vogue, den hÀr gÄngen övervakade onlineversionen som den kreativa chefen för digital.

”Jag har haft tre kvinnliga mentorer i mitt yrkesliv som har varit oerhört viktiga i mitt sĂ€tt att forma som jag tĂ€nker”, sa Singer i en intervju med Refinery 29. ”Den första Ă€r en kvinna med namnet Margaret Simmons frĂ„n Travel Holiday-tidningen, som var det första jobbet jag fick efter forskarskolan. Vad jag lĂ€rde mig av henne var all mekanik för att starta om en tidning. ”

Singers andra mentor Àr Sara Bershtel, nÄgra hon lÀrde sig mycket av i sin tid som redaktör.

”NĂ€r jag började arbeta i böcker var hon redaktör pĂ„ Farrar, Straus och Giroux,” sa Singer. ”Hon lĂ€rde mig att vara textredigerare och att arbeta mycket tillsammans med författare. Jag lĂ€rde mig verkligen att redigera frĂ„n henne. ”

Och sist men inte minst den tredje Àr Anna Wintour, en sann inspiration för Singer.

”Hon lĂ€rde mig allt om allt. Anna, tror jag, har lĂ€rt mig att alltid vara trogen mot mig sjĂ€lv; att kĂ€mpa för det jag ser, fortsatte Singer.

Att ha ett antal mentorer Àr alltid bÀttre Àn att bara ha en. Varje mentor kan hjÀlpa dig i olika skeden av din karriÀr eller till och med pÄ en personlig nivÄ. Dessa inspirerande proffs hjÀlper dig att forma hur du tÀnker och fatta bÀttre beslut. Missa inte chansen varje gÄng du stöter pÄ nÄgon som kan bidra till din professionella eller personliga utveckling. StÀll dem frÄgor inom deras kunskapsomrÄde och lÀr av dem sÄ mycket du kan.

Jon Uriarte, grundare av Ticketbis och Angel-investeraren Eneko Knörr

Jon Uriarte grundade Ticketbis tillsammans med Ander Michelena redan 2009. Deras plattform Àr en online marknadsplats för att köpa och sÀlja biljetter till evenemang som konserter, sport, musikaler och teaterförestÀllningar bland andra. Efter Är av hÄrt arbete fick de ett avtal om att sÀlja sin start till eBay för 165 miljoner dollar. Den gigantiska onlinemarknaden hade haft ett öga pÄ den spanska startningen under lÄng tid för att utöka sin StubHub-affÀrslinje till Europa, Latinamerika och Asien.

PÄ samma sÀtt Àr Eneko Knörr en serieentreprenör och rÄdgivare som har skapat framgÄngsrika företag frÄn grunden i Silicon Valley som Ludei och Cacoon och programvara för webbutvecklare att bygga inbyggda mobilappar.

Knörr har varit mer Àn en investerare för Jon Uriarte. De deltar nu i entreprenörshÀndelser dÀr de presenterar sina berÀttelser för att inspirera andra företagare. NÀr man ser dem tillsammans pÄ scenen Àr det tydligt att de uppskattar varandra. Knörr trodde pÄ Uriartes projekt frÄn början och litade pÄ att han var rÀtt person att genomföra planen och ta Ticketbis dit den Àr just nu.

Mentorer mÄste tro pÄ sina mentor, och ömsesidig uppskattning Àr avgörande. Mentorer mÄste tro att deras mentees har förmÄgan att genomföra projektet och mentes mÄste tro att de fÄr de bÀsta rÄden att klÀttra stora berg och nÄ sina mÄl.

Ezichi Bordner, Àgare till South County Math Tutor och Elliot Wassarman

Ezichi Bordner Àr Àgare till South County Math Tutor, ett företag som hjÀlper elever att lösa problem varje dag inom algebra, trigonometri, geometri och kalkyl. Bordners förÀldrar Àndrade sin medelklass och bekvÀma livsstil i Nigeria för att Äka till USA för att fÄ en bÀttre utbildning, för att vÀxa sina barns talanger och söka nya möjligheter.

Som en ung entreprenör fick Bordner stöd frĂ„n sin man, familj och vĂ€nner. Hon insĂ„g dock snart att hon behövde professionell rĂ„dgivning frĂ„n nĂ„gon mer objektiv – hon hittade sĂ„ smĂ„ningom frivillig mentor, Elliot Wassarman, eftersom han hade stor erfarenhet inom teknikomrĂ„det och som han förklarar.

“En hel del mĂ€nniskor har hjĂ€lpt mig i min karriĂ€r, sĂ„ jag bestĂ€mde mig för en riktigt bra sak för mig och nĂ„got som jag visste att jag skulle tycka om skulle vara att ge tillbaka det jag hade lĂ€rt mig pĂ„ nĂ„got sĂ€tt”, sĂ€ger Wassarman.

Han hjÀlpte henne inte bara med sin affÀrsplan, strategi och marknadsföring utan ocksÄ med rÄd frÄn verkliga livet genom kvalitets mentorskap. Att ha en ömsesidig nytta Àr nyckeln till ett blomstrande mentorförhÄllande. Medan mentorer hjÀlper mentees att fatta bÀttre affÀrsbeslut kan mentorer ocksÄ fÄ personlig tillfredsstÀllelse genom att hjÀlpa en grundare eller till och med skörda ekonomisk belöning om de rÄkar investera i sin mentes projekt.

LÀs mer om entreprenörsmentorskap hÀr pÄ Tech.Co