Vad kan teknikindustrin lÀra av Hugo Awards?

Vad kan teknikindustrin lÀra av Hugo Awards?

2018 sci-fi och fantasy Hugo Awards delades ut förra helgen. Den bÀsta profilen för bÀsta romanen var NK Jemisin, som ocksÄ vunnit samma pris de tvÄ föregÄende Ären. Jemisin gjorde historia som den första författaren nÄgonsin som vann tre Är i rad. Naturligtvis blev hon som den första afroamerikanska författaren som alls vann en bÀsta roman-Hugo, van att göra historia.

Hugo Awards, som grundades först 1954 och tillkÀnnagavs under en Ärlig ceremoni vid World Science Fiction Convention (det Àr WorldCon för dig), Àr ungefÀr som Oscar för science fiction och fantasy litteratur. UtmÀrkelser strÀcker sig frÄn den bÀsta novellen och den bÀsta novellen till den bÀsta semipro-tidningen eller den bÀsta fanartisten.

SĂ„ hur fick en utmĂ€rkelseplattform – sĂ€rskilt en med ett lĂ„ngvarigt kĂ€rnmedlemskap av vita babyboomers – mĂ„ngfaldsigenkĂ€nning sĂ„ rĂ€tt? Och kan teknikindustrin, som har sina egna vĂ€ldokumenterade frĂ„gor om sexism och rasism, lĂ€ra sig nĂ„got av Hugo Awards?

Sci-Fi’s Prejudiced Past

För alla sina otroliga begrepp och utopiska ideal har den vanliga vetenskapslitteraturen frÄn 1900-talet knappast varit immun mot rasism och sexism. MÄnga av de berömda science fiction-författarna frÄn eran skrev i bÀsta fall kvinnliga karaktÀrer avvisande. HÀr Àr en rad frÄn Arthur C. Clarkes roman frÄn 1968, 2001: A Space Odyssey:

”Liksom alla hans kollegor var Bowman ogift; det var inte rĂ€ttvist att skicka familjemĂ€n pĂ„ ett sĂ„dant uppdrag. Även om mĂ„nga damer hade lovat att vĂ€nta tills expeditionen Ă„tervĂ€nde, hade ingen riktigt trott pĂ„ det. ”

Och det Àr en av de minst stötande citat frÄn de val som finns hÀr.

Attityderna spelade naturligtvis ut i tidens fandomer. Isaac Asimov var allmĂ€nt kĂ€nd som en seriell sexuell trakasserier i början av 1960-talet och anvĂ€nde sin stĂ€llning i samhĂ€llet för att hindra andra frĂ„n att tala ut. Till och med Hugo Awards-namnet, den berömda tidningsredaktören Hugo Gernsback, var inte motbjudande för “vĂ€lvillig” avslappnad rasism. I en kolumn frĂ„n 1964 spekulerade han i att futuristisk teknik skulle kunna fĂ€rga svarta mĂ€nniskors hud vit, “dĂ€rigenom ta bort en grundlĂ€ggande friktionskĂ€lla” och i princip lösa rasism.

År 2015 gick World Fantasy Convention överens om att sluta anvĂ€nda en byst av HP Lovecraft som modell för utmĂ€rkelsen, efter en kampanj som utropade författaren som en “avowed racist”. ÄndĂ„ samma Ă„r sĂ„g Hugo Awards en antiprogressiv motreaktion som borde vara fruktansvĂ€rt bekant för alla som har hört talas om videospelindustrins Gamergate-rörelse.

Hur flyttade Hugo Awards tillbaka till att lyfta fram olika röster? Och finns det nÄgon chans att teknikindustrin kan lÀra sig samma drag?

Teknikindustrin Àr trots allt övervÀgande vit och manlig fram till i dag. En stor brittisk studie visade att 91% av arbetande ingenjörer Àr mÀn och 94% Àr vita. Under tekniska konferenser tenderar Àven kvinnors toaletter att vara tomma.

HÀr Àr nÄgra tips som teknikindustrin kan ta hem frÄn de senaste Ären av Hugo Awards.

Vet nÀr du ska svÀnga

Varje företag eller samhÀlle som hoppas överleva mÄste veta hur man förÀndrar sig, sÀrskilt nÀr den förÀndringen innebÀr att Àta en liten krÄka. Att vara ödmjuk Àr viktigt. Det Àr ocksÄ en kamp för den kliché-tekniska VD: n, som har ett ego med en vÀndradie pÄ en havsfodral.

WorldCons ursprungliga 2018-planer visade bristande oro för marginaliserade medlemmar i deras samhĂ€lle. Först misgenderade de en finalist, och sedan kritiserades deras val av paneldeltagare för brist pĂ„ olika röster, trots att det fanns mycket att vĂ€lja mellan. Inledande svar frĂ„n WorldCon-arbetare var inte heller bra: En e-post delad av den bĂ€sta novellafinalisten JY Yang hĂ€vdar att den “nya” generationen av författare Ă€r “spĂ€nnande för nominerarna men helt okĂ€nda för deltagarna” – ett argument mellan kyckling och Ă€gg. det gĂ„r sönder nĂ€r du pĂ„pekar att deltagarna troligen tycker om att utöka sina kunskaper om sci-fi och fantasi.

Tack och lov förĂ€ndrades WorldCon snabbt. Evenemangets ordförande bad om ursĂ€kt inom nĂ„gra dagar och sa att de skulle “riva programmet sönder och börja om.”

Vad ledde till en sÄdan snabb vÀndning? Sci-fi- och fantasyförfattarna sjÀlva var till stor del ansvariga, vilket leder oss till möjligen den största takeawayen.

FörÀndring kommer frÄn ledarna

FörĂ€ndring börjar överst och rör sig nedĂ„t. Även om detta Ă€r det mest uppenbara i en arbetsmiljö – vem vill inte hĂ„lla sin chef lycklig? – det Ă€r lika sant i en samhĂ€llsmiljö som WorldCon. Utan Ă€kta stöd frĂ„n ledare inom science fiction och fantasy författarsamhĂ€llet kanske goda avsikter inte sammanfaller till verklig förĂ€ndring.

TillbakagÄngen till den första panellistan för 2018 Àr ett exempel pÄ spekulativa författare som sÀtter sig pÄ linjen för att hjÀlpa dem med fÀrre röster i sitt samhÀlle. Författare som bestÀmde sig för att dra sig ur evenemanget helt om listan inte Àndrades inkluderade JY Yang, R. Lemberg, Sarah Gailey och Alexandra Rowland. John Scalzi erbjöd sin panelsÀte till en mindre kÀnd författare. Mary Robinette Kowal erbjöd sig att ta in ett team av fixare för att modernisera panelschemat, och WorldCon tog henne upp pÄ det.

LÀrdomarna för teknikindustrin bör vara uppenbara. VD och PR-representanter mÄste fokusera pÄ att göra en förÀndring, inte bara att skramla bort flÀckar. Under tiden bör alla i företaget som har förmÄgan att flytta sin chefs Äsikter berÀtta om det. Ja, det Àr lÀttare sagt Àn gjort, men det Àr verkligen det bÀsta sÀttet att pÄverka en meningsfull förÀndring.

Fokusera pÄ kvalitet

NK Jemisins trefaldiga vinst om Hugo intrÀffade inte eftersom hon var ett mÄngfaldschip. Det hÀnde för att hon Trasig jord serien blandar genrer, vÀrldsbyggande och en karaktÀrrik plot pÄ ett helt unikt sÀtt.

Inom teknikindustrin översĂ€tts en mĂ„ngfald av synpunkter inte bara till bĂ€ttre berĂ€ttande – det Ă€r ocksĂ„ en bĂ€ttre affĂ€rsmodell. Monica Eaton-Cardone, som fungerar som Chief Information Officer (CIO) för Global Risk Technologies och Chief Operating Officer (COO) för Chargebacks911, förklarar:

“Att inte frĂ€mja mĂ„ngfald skapar ett gap i att utnyttja de unika perspektiv och entreprenörsanda som kvinnor i fĂ€rg ger till bordet”, sĂ€ger Eaton-Cardone. “Genom att utnyttja mĂ„ngfalden i affĂ€rer sĂ€tts företagen framför sina konkurrenter – ju mer olika synpunkter och bakgrunder pĂ„ arbetsplatsen Ă€r, desto mer samarbete och dĂ€rmed desto fler konsumenter kan man locka till sig.”

Den alltid futuristiska teknikindustrin och spekulativa fiktionfans har mycket gemensamt. De Àr bÄda centrerade om hur förÀndringar i vÀrlden vi lever i kan pÄverka hur vi lever vÄra liv. Visst, för sci-fi-fans ser dessa förÀndringar mer ut som teleportering och snabbare Àn lÀtt resor, och för tekniker Àr förÀndringarna mer som autonoma bilar eller hyrbara skotrar pÄ varje gathörn. Men skillnaderna mellan de tvÄ tenderar att suddas ut med tiden.

Science fiction kan ibland förutsÀga framtiden, men det Äterspeglar oftare nuet: hur sociala vÀrden förÀndras och vilka ovÀntade berÀttelser som kan komma ur marginaliserade perspektiv. Men varför lyssna pÄ mig nÀr NK Jemisin uttryckte det sÄ mycket bÀttre i sitt anmÀrkningspris för godkÀnnande av talet den senaste helgen:

”Jag ser pĂ„ science fiction och fantasi som tidsgeistens ambition. Vi skapare Ă€r ingenjörernas möjligheter. Och eftersom denna genre Ă€ntligen, oavsett motvilligt, erkĂ€nner att drömmarna om den marginaliserade materien och att vi alla har en framtid, sĂ„ kommer vĂ€rlden att gĂ„. Snart. VĂ€ldigt snart.”