Vad som skiljer mest framgÄngsrika företagare bortsett frÄn resten

Vad som skiljer mest framgÄngsrika företagare bortsett frÄn resten

FramgÄngsrika entreprenörer kommer att vara de första som erkÀnner att deras vÀg har varit allt annat Àn fri och enkel. Serieföretagare förstÄr misslyckande mer Àn nÀstan nÄgon annan, och det Àr en del av det som gör dem framgÄngsrika.

FrÄn misslyckande till framgÄng

Leonardo Pisano Fibonacci var en italiensk matematiker född 1175. Han anses allmÀnt vara en av medeltidens ljusaste sinnen och Àr sÀrskilt kÀnd för sitt bidrag till nummersystem.

Fibonachas mest kÀnda sekvens följer mönstret att varje nummer Àr summan av de tvÄ siffrorna som föregÄr det. Om du skulle skriva ut det pÄ papper skulle det se ut sÄ hÀr: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, etc.

“Teknisk och grundlĂ€ggande analys baseras pĂ„ antagandet att saker som hĂ€nde tidigare ofta kommer att indikera vad som kommer att hĂ€nda i framtiden”, förklarar RJO Futures senior marknadsstrateg Strateg Susan Green och pĂ„pekar att denna sekvens har anvĂ€nts i en mĂ€ngd olika sedan Fibonacci upptĂ€ckte det.

Oavsett om framgÄngsrika företagare inser det eller inte, förlitar de sig ocksÄ pÄ Fibonachas sekvens. Efter att de upplevt misslyckande, vilket Àr oundvikligt, tittar de pÄ tidigare resultat och förstÄr att saker som hÀnde tidigare kommer sannolikt att hÀnda i framtiden om ingen strategi införs för att lÀra av nÀmnda misstag.

Med andra ord lÄter de inte misslyckanden försvinna och eliminerar dÄliga beslut innan de blir vanor.

Hur du lÀr dig av dina misstag

Om du har upplevt misslyckande som företagare Àr nyckeln till att gÄ vidare och bli framgÄngsrik att lÀra av dina egna misstag innan de bygger pÄ varandra. HÀr Àr nÄgra förslag:

1. Acceptera misslyckande

Det allra första du mÄste göra Àr att acceptera att misslyckande Àr en del av att vara företagare. FrÄn framgÄngsrika entreprenörer Richard Branson till Mark Cuban, det finns inte en framgÄngsrik entreprenör vid liv som inte har misslyckats minst en gÄng. Om du Àr sÄ rÀdd för misslyckande att du till varje pris undviker det blir du förödad nÀr det trÀffar dig.

“Var inte generad av dina misslyckanden, lĂ€r dig av dem och börja om.” – Richard Branson

Som Paul Sawers pÄ The Next Web pÄpekar:

”Misslyckande Ă€r inte i sig dĂ„ligt, men att dra ett fel lĂ€ngre Ă€n vad som Ă€r nödvĂ€ndigt Ă€r sjĂ€lvmord för nystartade företag. Misslyckas snabbt, fortsĂ€tt och lĂ€r dig av dina misstag. ”

NÀr du vÀl har accepterat misslyckande Àr du mer benÀgna att lÀra dig av dina misstag i motsats till att vÀlta dig i dem.

2. ErkÀnna storleken pÄ misstag

Även om det finns entreprenörer som Ă€r dödsrĂ€dda för att göra misstag, finns det ocksĂ„ företagare som förstĂ„r att misslyckande Ă€r en del av processen och inte gör mycket för att förhindra misstag. Detta senare tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt, Ă€ven om det kan verka bra pĂ„ ytan, Ă€r exponentiellt farligare.

Som företagskonsult Sid Kemp konstaterar har varje misstag minst sex olika storlekar. Det finns storleken pÄ sjÀlva misstaget, storleken pÄ konsekvenserna om misstaget inte upptÀcks och korrigeras, storleken pÄ tiden och kostnaden som krÀvs för att ÄtgÀrda misstaget, storleken pÄ orsakerna till misstaget, storleken pÄ misstaget anstrÀngning för att förhindra att misstaget intrÀffar igen och slutligen Àr storleken pÄ nyttan av att se till att misstaget inte hÀnder igen.

Om du vill förhindra framtida misstag mÄste du tÀnda en eld under dig sjÀlv genom att kÀnna igen den verkliga storleken pÄ misstag och hur de pÄverkar alla och allt runt dem.

3. Diskutera öppet misstaget med andra

Du kan spendera timmar pÄ att analysera ett misstag du har gjort och fortfarande inte kÀnner igen orsaken. Du kan sedan förklara misstaget för nÄgon annan och de kan lÀtt upptÀcka problemet inom 30 sekunder. Alla har ett annat perspektiv och du kan lÀra dig mycket av andra genom att öppet diskutera dina misstag med dem.

Visst, det kan vara smÀrtsamt att vara sÄ sÄrbar, men det Àr en nödvÀndig del av att gÄ vidare.

Att öppet diskutera misstag visar att du har höga etiska standarder som Àr en nyckelkomponent för att vara en framgÄngsrik entreprenör.

4. Skapa en handlingsplan

NÀr du vÀl har upptÀckt orsaken till ditt misstag Àr det lÀtt att sitta dÀr och prata om vad som hÀnde och göra vaga löften till dig sjÀlv. Men om du verkligen vill lÀra dig och gÄ vidare mÄste du sluta pÄminna om och börja vidta ÄtgÀrder.

NÀr du skapar en handlingsplan, se till att du fokuserar pÄ saker som ligger inom din kontrollsfÀr. Det hjÀlper inte att lita pÄ yttre omstÀndigheter dÀr du inte har nÄgot inflytande. En solid plan fokuserar pÄ ÄtgÀrder som du kan vidta för att undvika att göra samma misstag.

Sluta aldrig lÀra

Oavsett om det Àr Benjamin Franklin eller Elon Musk, framgÄngsrika entreprenörer uppvisar alla en gemensam egenskap: de lÀr sig av tidigare misstag. Som Fibonacci pÄpekade för mÄnga Ärhundraden sedan indikerar saker som hÀnde tidigare ofta vad som kommer att hÀnda i framtiden. DÀrför bör fel inte lÀmnas ensamma eller försummas. De mÄste övervinnas för att Àndra banan för din framtida vÀg.