Varför gÄr fler startups konkurs?

BedrÀgerier, smarta pÄsar och festmÄnader

Det Ă€r ingen hemlighet att de allra flesta nystartade företag och smĂ„företag sĂ„ smĂ„ningom misslyckas. “8 av 10 företag misslyckas” under de första tre Ă„rens statistik rapporteras vanligtvis men falskt. Fortfarande klarar mer Ă€n hĂ€lften av företagen inte de senaste fem Ă„ren, sĂ€rskilt nĂ€r de Ă€r smĂ„, nyblivna företag som fortfarande försöker lista ut vad de gör.

Men hur Ă€r det med de stora företag med flera miljoner dollar som fĂ„r investerare att sikla och har tagit över teknikindustrin? Som det visar sig Ă€r konkurs i Silicon Valley vanligare Ă€n du kanske tror – och det finns dussintals exempel pĂ„ enormt imponerande teknikföretag som slutade ansöka om konkurs.

SÄ hur kan dessa stora, till synes stabila företag gÄ i konkurs?

Största vÀgarna till konkurs

Det hÀr Àr nÄgra av de största och vanligaste banorna som leder till konkurs i teknikbranschen:

Brist pÄ intÀkter

En av de största anledningarna till att gĂ„ i konkurs Ă€r en enkel inkomstbrist. Utan inkommande kassaflöde kan inget företag fortsĂ€tta vĂ€xa för alltid. Teknikföretag lockar ofta massor av finansiering och intresserade investerare enbart baserat pĂ„ deras produkts potentiella vĂ€rde; om din plattform kan locka tusentals dagliga aktiva anvĂ€ndare Ă€r det en potentiell kĂ€lla till betydande kontanter. Men om den “potentialen” aldrig blir verklighet, skrubbar verksamheten. Vissa teknikföretag lyckas genom att införa en bĂ€ttre intĂ€ktsmodell efter att ha byggt en anvĂ€ndarbas, men det Ă€r nĂ„got sĂ€llsynt.

Expanderar för snart

Teknik Àr en bransch som Àr utsatt för volatilitet. Investerare och konsumenter blir glada över en ny teknik, och verksamheten tvingas vÀxa snabbt för att hÄlla jÀmna steg med den efterfrÄgan och intresset. TyvÀrr kan det vara problematiskt att expandera för tidigt och för snabbt; inte alla företag skaar effektivt, och om du investerar i resurser innan du har intÀkter för att stödja dem kan du enkelt slösa bort din budget.

Investera dÄligt

Vissa teknikföretag försöker expandera och förbÀttra genom att förvÀrva andra tekniska startups, eller genom att investera kraftigt i ny teknik för att göra sina produkter Ànnu bÀttre. Vissa företag, som Google, har gjort det fantastiskt bra pÄ detta. Men nÀr du hÀller miljontals dollar i nya satsningar och nya företag Àr allt som krÀvs ett eller tvÄ dÄliga beslut för att förstöra ditt företags lönsamhet.

Mot hÄrdare konkurrens

Teknik rör sig snabbt, och om en produkt börjar se framgÄng Àr det bara en tidsfrÄga innan en mÀngd nya konkurrenter dyker upp för att hota sin marknadsandel. NÀr den tÀvlingen kommer mÄste den ursprungliga produkten utvecklas eller förbÀttras för att hÄlla jÀmna steg med nykomlingarna, annars kommer den att förlora betydande marknadsandelar. MÄnga innovatörer Àr inte sÀkra pÄ hur de ska reagera pÄ denna mycket konkurrensutsatta miljö och hamnar snabbt mot dessa nya hot.

Blir förÄldrad

Även om det Ă€r nĂ„got mindre vanligt Ă€r det möjligt för den nya tekniken som erbjuds av ett framvĂ€xande företag att bli förĂ„ldrad efter att företaget expanderar. Personliga digitala assistenter (PDA) till exempel utrotades snabbt i kölvattnet av iPhone och resulterande smartphones. Utan en serie produkter och alternativa erbjudanden att falla tillbaka pĂ„ Ă€r allt som krĂ€vs att en kĂ€rnprodukt Ă€r borta för att driva ett teknikföretag till konkurs.

ÖvervĂ€rdering

Det finns ocksÄ ett övervÀrderingsproblem i teknikindustrin, sÀrskilt inom riskkapitalgrupper. Om en vÀrderingsman vÀrderar ett företag för högt kan det fÄ Ànnu mer uppmÀrksamhet, vilket skjuter vÀrderingen Ànnu högre och resulterar i en slags minibubbla. NÀr investerare inser att företaget inte Àr sÄ lönsamt eller sÄ tilltalande som det illustrerades börjar de sparas, vilket fÄr kapital att försvinna, vilket potentiellt förstör tillvÀxtmodeller och berövar företaget de tillgÄngar det planerade pÄ obestÀmd framtid. För att göra saken vÀrre Àr företagsledare ofta glada att se dessa höga vÀrderingar och uppmuntras nÄgot att skjuta dem Ànnu högre.

Varför konkurs?

SÄ varför ansöka om konkurs i första hand? Det beror pÄ vilken typ av konkurs företaget lÀmnar in, men alla har en viss fördel för de stora intressenterna. Till exempel slutar de flesta konkurser att avveckla företagets ÄterstÄende tillgÄngar, som sedan kan anvÀndas för att betala tillbaka investerare en del av vad de redan har lagt i verksamheten.

Inget företag Àr undantaget frÄn risken för misslyckande, inte ens nÀr de anstÀller tusentals mÀnniskor eller har fÄtt stöd av miljontals dollar i finansiering. Massiva teknikföretag kan gÄ i konkurs precis som smÄföretag och nystartade företag kan.

LÀs mer om att hantera din finansiering pÄ TechCo