Varför hjÀrnmaskinsgrÀnssnitt Àr framtiden för tekniska prylar

Varför hjÀrnmaskinsgrÀnssnitt Àr framtiden för tekniska prylar

TvÄ typer av avancerad teknik har gjort lite av ett stÀnk under de senaste Ären, samtidigt som de samlar sin rÀttvisa del av kritik: Wearables och Apples trÄdlösa AirPods. BÄda ses som anvÀndbara, men i stort sett valfria (om du inte riskerar stroke, i vilket fall en serie 3 Apple Watch sÀkerligen skulle vara praktisk). Ingen behöver en smartklocka för att berÀtta saker de kan slÄ upp pÄ sin telefon.

Årtionden i framtiden kan vi dock se dessa tvĂ„ prylar som ett tecken pĂ„ den teknik som kommer. Allt beror pĂ„ om vi kan knĂ€cka hjĂ€rn-maskin-grĂ€nssnitt, och vi Ă€r mycket lĂ€ngre Ă€n mĂ„nga mĂ€nniskor inser.

HjÀrn-maskin-grÀnssnittet

Wired har det senaste om vÄra framsteg som utvecklar en mind-control-förmÄga över vÄr teknik, ett koncept som lÀnge bara har levt inom sci-fi. HÀr Àr vad start-CTRL-Labs sÀger om sina mÄl pÄ deras webbplats:

“VĂ„rt arbete med att bygga ett transformativt hjĂ€rn-maskin-grĂ€nssnitt spĂ€nner över forskning och utmaningar vid skĂ€rningspunkten mellan berĂ€kningsneurovetenskap, statistik, maskininlĂ€rning, biofysik, hĂ„rdvara och mĂ€nniska-datorinteraktion.”

Och hÀr Àr de dÀr de Àr, enligt Wired.

”CTRL-Labs, som kommer med bĂ„de tekniska bona fides och en all-star neurovetenskaplig rĂ„dgivande styrelse, kringgĂ„r det otroligt komplicerade virvlet av anslutningar inuti kraniet och avstĂ„r frĂ„n nödvĂ€ndigheten att bryta huden eller skallen för att sĂ€tta in ett chip – The Big FrĂ„ga om BMI. IstĂ€llet koncentrerar företaget sig pĂ„ den rika uppsĂ€ttningen signaler som styr rörelsen som fĂ€rdas genom ryggraden, vilket Ă€r nervsystemets lĂ„ghĂ€ngande frukt, ”förklarar Wired.

Vad har bÀrbara saker att göra med det?

Kommer du ihĂ„g nĂ€r AirPods först tillkĂ€nnagavs? Alla gjorde narr av hur lĂ€tt de var att tappa pĂ„ toaletten och hur galet det var att behöva ladda sina öronproppar. Och i och för sig Ă€r de inte sĂ„ bra. Men nĂ€r du vĂ€l har lagt till en förmĂ„ga att kommunicera genom hjĂ€rnsignaler till de förvĂ€ntade framstegen inom datorkraft, dyker en ny enhet upp: AirPod kan sĂ„ smĂ„ningom ersĂ€tta smartphones för rollen som “huvuddatorn i ditt liv.”

NÀr det Àr livskraftigt tar ett Brain-Machine-grÀnssnitt bort behovet av att nÄgon fysisk ska röra vid sin dator. Du kan kommunicera direkt med en bÀrbar i örat eller pÄ handleden. NÀr AI utvecklas till omrÄden som ansiktsigenkÀnning fortsÀtter den faktiska kontakten pÄ skÀrmen att avvecklas. Brain-Machine-grÀnssnitt kan lÄta som sci-fi, men med tanke pÄ innovationerna inom tekniska prylar de senaste Ären Àr de ocksÄ den logiska slutsatsen.

Bild: Wikimedia

LÀs mer om möjligheterna bakom wearables hÀr pÄ TechCo