Varför meditationsappar inte Ängrar den stress som orsakas av smartphones

Varför meditationsappar inte Ängrar den stress som orsakas av smartphones

Hur mÄnga gÄnger om dagen kontrollerar du din smartphone? En studie visade att det genomsnittliga antalet mobiltelefonaviseringar per dag var 63,5. De flesta av dessa meddelanden kom frÄn meddelanden och e-postmeddelanden, och nÀstan alla sÄgs inom nÄgra minuter efter ankomsten.

Om dina vÀnner, familj, kollegor och kunder stÀndigt knackade pÄ oss pÄ axeln och trasslade efter uppmÀrksamhet, skulle de flesta av oss naturligtvis finna detta mycket stressande. SÄ varför Àr det annorlunda med vÄra telefoner, surfplattor och bÀrbara datorer? Sanningen Àr att det inte Àr det. American Psychological Association drog nyligen slutsatsen att mÀnniskor som stÀndigt kontrollerar sina digitala enheter Àr mer stressade Àn de som inte gör det.

Det gÄr lÀngre Àn sÄ: en annan studie kopplade telefonberoende till depression och Ängest. Med digitala enheter som spelar kaos med vÄr mentala hÀlsa Àr det ironiskt att svaret pÄ vÄra problem kan ligga i just dessa enheter. Det Àr Ätminstone vad mÀnniskorna bakom en ny vÄg av mobilmeditationsappar vill att du ska tro.

Meditationsappar

Vetenskapen stöder nu vad buddhistiska munkar har kÀnt i Ärhundraden: medveten meditation fungerar. Det stöds av NHS som en metod för att öka det mentala vÀlbefinnandet, och det finns en stor chans att det kan hjÀlpa oss att balansera vikten av den stress som de 63,5 anmÀlningarna per dag har pÄ oss. Men kan botemedlet verkligen komma frÄn orsaken?

Det finns en viss ironi att ÄteranvÀnda en stressinducerande digital enhet som en stressreducerande meditationsenhet. Den ironin pÄpekades i en WiRED-artikel att lammade meditationsappar, som Calm och Headspace, som skrattretande och vilseledande. Ironin pÄpekades ocksÄ av Jimmy Fallon nÀr han intervjuade Headspace-guru Andy Puddicombe. Som svar pÄ Fallons anklagelse om att telefonen Àr den mest distraherande saken i vÄra liv, sa Puddicombe:

“Jag Ă€lskar idĂ©n att telefonen kan tjĂ€na nĂ„got riktigt bra, det Ă€r bra för vĂ„r hĂ€lsa.”

Men kan det göras? Om det kan föreslĂ„r WiRED-kolumnisten att ingen av dessa appar gör det rĂ€tt. För att uppmuntra anvĂ€ndare att meditera varenda dag spĂ„rar de flesta meditationsappar statistik som ”minuter mediterade” eller ”meditationsstrimmor” i ett slags ”gamification” av processen. Med detta finns det en risk att prioritera kvantitet framför kvalitetsmeditation. Enkelt uttryckt, folk som stĂ€mmer in i Headspace bara för att samla upp sina meditationspoĂ€ng snarare Ă€n att hĂ„lla sina stressnivĂ„er nere, kan inte vara lĂ€ngre frĂ„n punkten nĂ€r det gĂ€ller meditation.

Enligt Puddicombe finns det 18 miljoner Headspace-prenumeranter, och mÄnga av dem svÀr vid appen som ett tillgÀngligt sÀtt att trÀna sinnet. Men det kan finnas ett annat sÀtt att motverka effekten av mobiltelefoner och surfplattor pÄ vÄra liv, och det verkar nÀstan för uppenbart att pÄpeka det.

Inga smartphones?

Vad hÀnder om en annan mobilapp inte Àr svaret? Medan Headspace kan vara vÀl avsett, har anvÀndaren en smartphone i handflatan i det ögonblick som en guidad meditationssession avslutas. Med tanke pÄ hur ofta vi fÄr aviseringar Àr chansen att de bara lÄser den och lÀgger bort den mycket liten.

Meditation behöver inte vĂ€gledas. Det kan praktiseras ensamt, i tystnad. De som inte vet hur man gör det behöver bara lĂ€sa om det i en meditations- eller mindfulness-bok för att fĂ„ grunderna. Om det mĂ„ste vara en teknisk lösning kan nybörjare lĂ€sa en online-meditationsblogg, som den hĂ€r frĂ„n “Burgs”, efterfrĂ„gad mindfulness-guru och grundare av The Art of Meditation. Bloggar som dessa Ă€r fulla av praktiska och teoretiska tips om meditation, vilket borde vara tillrĂ€ckligt för en ny start.

En meditationsövning som inte Àr en app, tillsammans med att bara lÀgga ner vÄra telefoner kan vara nyckeln till att stoppa telefonrelaterad stress. Det Àr inte bara stress heller. Att stÀnga av mobiltelefoner innan vi sover har visat sig öka sömnkvaliteten, vilket i sin tur kan minska risken för farliga sjukdomar som Alzheimers.

För mÄnga kommer det att bli alltför drastiskt att klippa bort telefonanvÀndningen, Àven skrÀmmande. Dessa mÀnniskor kan mycket vÀl passa bÀttre för meditationsappar, som har sina brister, men Àr absolut bÀttre Àn att inte göra nÄgonting alls. För andra Àr det kanske dags att stÀnga av telefonerna och börja kontrollera vÄra stressnivÄer istÀllet för att kontrollera vÄra e-postmeddelanden.

LÀs mer om att förbÀttra din mentala hÀlsa pÄ TechCo