Varför Oscar-nomineringarna tillkännagavs via Live Stream

Varför Oscar-nomineringarna tillkännagavs via Live Stream

Traditionellt tillkännager Academy of Motion Picture Arts and Sciences sina nominerade i en fullsatt plats med pressen som väntar ivrigt på att varje namn ska läsas. Men allt förändrades i år. För första gången någonsin rullade akademin ut sina val på ett helt oormligt sätt: via livestream. De använde Youtube och Twitter som en språngbräda för att tränga igenom alla sprickor i onlineunderhållningsuniverset. Detta var en överraskning för många tittare såväl som pressen, men om man tittar på den större bilden är det meningsfullt.

Titta bara på kulturen för streaming som den nya normen. Bara Netflix-prenumerationer har ökat från nästan 23 miljoner under tredje kvartalet 2011 till 93,8 miljoner under fjärde kvartalet 2016. Om du tänker på det är det faktiskt konstigare för någon att inte ha en strömmande prenumeration än det är att inte ha ett kabelabonnemang.

Dessa streamingtjänster är inte bara plattformar för back-burner-filmer och TV-program, som vi har sett, har Amazon Studios en av sina filmer, Manchester by the Sea, nominerad till bästa bild.

Streamingtjänster kan också erbjuda nästan allt som ett kabelabonnemang kan, och konsumenterna svarar på den förändringen. Antalet personer som ställer in sina favoritprogram på TV minskar stadigt och tittar på det på sin fritid online eller i en mobilapp ökar snabbt. Q1 2016 minskade de totala kabelabonnenterna för de nio toppföretagen med 3 procent och ökade höghastighetsinternet med 12 procent.

Så när Oscarna bestämde sig för att planera sina nomineringar i en livestream måste vi erkänna att de rullar med tiden och allmänheten svarade. Inom en dag publicerades strömmen på nästan hundra webbplatser.

Denna typ av viralt fenomen kunde inte ha replikerats om de nominerade tillkännagavs i en balsalsteater fylld till randen. Ja, många av webbplatserna skulle ha publicerat de nominerade och lagt upp en länk till ceremonin, men inte så många människor skulle ha interagerat med tillkännagivandet på det sätt som de gjorde i år.

När äldre medier blåser in i det förflutna, berättar akademin att de inte kommer att låta tradition komma i vägen för framsteg. Oscarna visas den 26 februari på ABC. Med det sätt det ser ut just nu, kan du vara säker på att det kan finnas massor av sätt att strömma det.

Se alla nomineringar här.