Varför Perlegos intĂ€ktsmodell “Spotify for Textbooks” fungerar

Varför Perlegos intÀktsmodell

Netflix-modellen Ă€r ett knepigt odjur: Att erbjuda allt du kan se krĂ€ver enorm finansiering, vilket Netflixs innehĂ„llsbudget pĂ„ 7 miljarder dollar visar, och det lönar sig bara nĂ€r du har en massiv anvĂ€ndarbas för att matcha den. ÄndĂ„ försöker företag att replikera det i olika branscher. Jag har skrivit pĂ„ Netflix för podcast-modellen, som för nĂ€rvarande Ă€r ett stort slagfĂ€lt, och jag har skrivit pĂ„ Netflix för böcker, som jag anser vara ett misslyckat företag, med tanke pĂ„ att de tvĂ„ stora aktörerna, Scribd och Oyster, bĂ„da i huvudsak Ă€r ute av spelet.

Det var den sista artikeln som fÄngade uppmÀrksamheten pÄ Perlego, en prenumerationstjÀnst som försöker knÀcka den allt-du-kan-lÀsa-modellen genom att fokusera pÄ en nisch: lÀroböcker. Efter en snabb intervju Àr jag försiktigt optimistisk om projektet.

Vad Àr Perlego?

Perlego Àr en mÄnatlig prenumerationstjÀnst för e-bok som erbjuder universitetsstudenter obegrÀnsad tillgÄng till över 200 000 titlar för £ 12 per mÄnad (vilket Àr ungefÀr $ 15,50 US, eller, Ànnu viktigare, mindre Àn priset för en enda tryckt bok). Studenter kan registrera sig gratis och lÀsa över 50 000 offentliga e-böcker eller kan skicka ut premiumpengar för att lÀsa 150 000 e-böcker och publikationer frÄn de flesta av de ledande professionella och akademiska förlagen inom en rad Àmnen, frÄn företag till filosofi.

“PremiumanvĂ€ndare kan lĂ€sa vilken titel de vill, sĂ„ mĂ„nga gĂ„nger de vill, sĂ€ger Perlegos tillvĂ€xtchef Oliviero Muzi Falconi,” men de kan för nĂ€rvarande inte ladda ner e-boken eller lĂ€sa den offline. “

Deras uppdrag Àr att göra lÀroböcker bÄde billigare och mer tillgÀngliga, vilket Àr ett ganska enkelt uppdrag att komma bakom: Priserna pÄ lÀroböcker har stigit 1 041 procent sedan 1977.

”NĂ€r vi var pĂ„ universitetet”, sĂ€ger Oliviero, ”skulle vi spendera ÂŁ 400 varje Ă„r för att köpa allt vĂ„rt lĂ€smaterial (i USA Ă€r den genomsnittliga Ă„rliga utgiften nĂ€rmare $ 1200), vi skulle bara lĂ€sa nĂ„gra kapitel i varje titel , klara provet och stapla sedan böckerna i ett hörn av vĂ„rt rum i hopp om att kunna sĂ€lja dem tillbaka till vĂ„ra vĂ€nner. Om vi ​​nĂ„gonsin har turen att hitta boken i biblioteket – vilket sĂ€llan hĂ€nder för grundlĂ€ggande lĂ€roböcker – skulle vi behöva ta itu med vĂ€ntelistor och den oundvikliga avgiften för sen avkastning. De flesta av oss anvĂ€nde Netflix för filmer och Spotify för musik – sĂ„ varför inte ha en “Spotify för lĂ€roböcker”? ”

Hur det rullar ut

Perlego grundades i augusti 2016 av Gauthier Van Malderen och Matthew Davis med 500 000 ÂŁ i Seed-finansiering.
En betaversion slÀpptes i Storbritannien i januari med 65 000 titlar frÄn nÄgra ledande utgivare som Wiley och Palgrave för att testa produkten med universitetsstudenter.

”Fram till detta stadium har vi fokuserat starkt pĂ„ att skaffa oss innehĂ„ll och det mesta av vĂ„r energi har anvĂ€nts för att förhandla om distributionsavtal med de frĂ€msta utgivarna som Pearson, Wiley eller OUP. Idag har vi undertecknat över 200 000 titlar frĂ„n de flesta av de ledande utgivarna inklusive de som nĂ€mns ovan och e-bokdistributionsjĂ€tten Ingram. Vi lanserar en ny version av plattformen med tusentals nya titlar och mĂ„nga nya funktioner för början av terminen (runt slutet av september). Perlego sĂ€ljs bĂ„de direkt till studenten (B2C) och till universitetet (B2B). ”

De Àr för nÀrvarande fokuserade i Storbritannien, men planerar att expandera inom en snar framtid. SÄ vad skiljer det frÄn det misslyckade Netflix av böcker som jag har stött pÄ tidigare?

Varför det fungerar

Oliviero lade upp tjĂ€nsten för mig genom att sĂ€ga att den var olik Scribd eller Oyster – och som Spotify – eftersom de betalade utgivare ett fast belopp beroende pĂ„ hur mycket av förlagets innehĂ„ll som lĂ€stes den mĂ„naden. Men att betala utgivare mer för varje vy som deras innehĂ„ll fĂ„r Ă€r faktiskt den modell som Scribd anvĂ€nde, och det Ă€r det som skadade dem: FörvrĂ€ngande genrelĂ€sare avvecklade att kosta Scribd mer Ă€n vad de var vĂ€rda, precis som för mĂ„nga frossar pĂ„ en allt-du-kan -Ă€t restaurang kan göra det ur drift.

Anledningen till att den hÀr modellen fungerar bra för Perlego? Deras nisch Àr inte nÄgot som de flesta Àlskar att lÀsa: Det Àr ett jobb att slÄ igenom en lÀrobok, och fÄ mÀnniskor har en lÀsbok per dag att lÀsa. Och eftersom lÀroböcker tenderar att vara för dyrt, finns det ett stort gap pÄ marknaden för en start som Perlego att glida in.

Men det Àr ocksÄ det som verkar vara ett potentiellt hinder för den unga streamingtjÀnsten: Varför bryter sittande utgivare att samarbeta med Perlego, som kan stjÀla sina kunder? För att slutföra analogin önskar mÄnga TV-leverantörer dÀr ute att de inte hade varit sÄ snabba att licensiera till Netflix, som nu Àter sin lunch.

Varför förlÀggare Àr ombord

Jag frÄgade Oliviero om utgivarnas första motstÄnd och hur Perlego vann dem.

”Precis som skivbolag har motstĂ„tt övergĂ„ngen till en prenumerationsmodell för musik”, sa han till mig, “har de flesta förlag sett misstĂ€nksamt mot tidigare prenumerationsmodeller. De tvĂ„ huvudsakliga bokningsförlĂ€ggarna har om modellen Ă€r att billiga prenumerationer kanibaliserar sin försĂ€ljning och DRM-metoder Ă€r lĂ€tta att knĂ€cka och innehĂ„llet lĂ€cker ut pĂ„ internet.

I verkligheten har professionella utgivare tappat affĂ€rer eftersom de har överdrivet dyra kĂ€rnböcker och studenter har anvĂ€nt sig av att hitta olika lösningar för att undvika att helt betala för nya böcker. ”

Begagnad marknadsförsÀljning stÄr nu för 30 procent av den totala lÀrobokförsÀljningen, enligt Oliviero, vilket innebÀr att förlÀggare inte ser en krona pÄ en tredjedel av sin marknad. Vissa valde att hyra istÀllet, och piratkopior av den senaste upplagan löper ocksÄ. Perlego erbjuder förlÀggare ett sÀtt att tjÀna pengar pÄ alla de studenter som i första hand aldrig skulle ha köpt en lÀrobok. De delade till och med data om vem som lÀste vad och hjÀlpte utgivarna mer.

Och de Àr positionerade för att expandera

Om deras nisch Ă€r lika lönsam som den ser ut, kan Perlego vĂ€xa snabbt och tjĂ€na intĂ€kter snabbt: lĂ€robokshyrtjĂ€nsten Chegg börsnoterade 2013 och Ă€r vĂ€rd 1,4 miljarder dollar nu. Men för nĂ€rvarande hĂ„ller de sig vid vad de vet: Oliviero sĂ€ger att de inte har nĂ„gra planer pĂ„ att gĂ„ utöver “akademiskt och professionellt innehĂ„ll.”

”Vi vill vara” vĂ€rldens inlĂ€rningsbibliotek ”sĂ„ i den meningen kĂ€nner vi oss inte begrĂ€nsade till lĂ€robokformatet i synnerhet. Vi har redan lagt till 80 000 publikationer, vitböcker och professionella rapporter frĂ„n utgivare som The Economist eller OECD som Ă€r mycket populĂ€ra bland Business- och MBA-studenter. Under de kommande mĂ„naderna kommer vi ocksĂ„ att lĂ€gga till tusentals fallstudier för att öka vĂ„rt erbjudande till affĂ€rsstudenter, det största studentsegmentet, sĂ€ger han.

Men om nÄgon pÄ Perego har ambitioner med Netflix-storlek Àr det lÀtt att se hur de kommer dit: Starka intÀkter frÄn en stor nisch skulle kunna driva den typ av innehÄllsförvÀrv som ingen annan Netflix-of-books-modell har haft chansen att Prova.