Varför ska vi bry oss om Blockchain?

Varför ska vi bry oss om Blockchain?

För inte sÄ lÀnge sedan visste den genomsnittliga personen ingenting eller mycket lite om blockchain. Faktum Àr att till och med den genomsnittliga personen idag fortfarande undrar vad det Àr. Behovet av denna teknik har emellertid uppstÄtt, med nödvÀndigheten att lösa frÄgor om misstro mellan mÀnniskor blir mer och mer pressande för minut.

Blockchain Àr en relativt ny teknik som finns tack vare tillkomsten av Bitcoin. Men idag Àr det inte lÀngre bara den digitala valutans alter ego, utan bara i dess skugga. Det Àr en teknik som driver ett stort antal applikationer, vilket gör framtiden för sÀkra, pÄlitliga och transparenta relationer nÀrmare Àn vi tror.

Som en internetbaserad innovation betraktas blockchain ofta av misstag som en teknik som designades av IT-nördar, exklusivt för IT-nördar, men inte för genomsnittliga mÀnniskor med verkliga problem och utmaningar. Men verkligheten har visat nÄgot annat.

Vad Àr det?

Blockchain Àr en decentraliserad databas som bestÄr av flera datablock lÀnkade till varandra med hjÀlp av kryptografisk kod. Uppgifterna som Àr lÄsta i ett block innehÄller information om eventuella överföringar av vÀrde som nÄgonsin har hÀnt bland vissa blockchain-anvÀndare. Sannolikheten för att data Àndras eller blir stulen Àr nÀstan omöjlig eftersom den replikeras och uppdateras i realtid pÄ alla datorer som körs pÄ blockchain.

Denna miljö ger ett sÀkert, öppet och skyddat vÀrdeutbyte. Ingenting Àr dock perfekt, och blockchain Àr inte annorlunda. TyvÀrr Àr medlemmar i samhÀllet frÀmlingar, vilket utlöser tvivel om sÀkerhet och förtroende nÀr det gÀller fördelaktiga relationer mellan parterna.

Ingen enskild anvÀndare av blockchain kan dock styra eller manipulera systemet. Endast genom att gemensamt anvÀnda blockchain kan anvÀndare göra nya Àndringar, eftersom det inte skapas ett enda block pÄ blockchain förrÀn andra anvÀndare misslyckas med att verifiera en transaktion. Vad som Àn hÀnder inom blockchain-grÀnserna Àr kÀnt för alla medlemmar. Och detta, tillsammans med kryptografi, Àr det som faktiskt gör blockkedjor sÄ kraftfulla och kan lösa frÄgan om misstro.

Accepteras runt om i vÀrlden

Idag Àr blockchain kraftfullt sÄ att industrier och regeringar, en efter en, utnyttjar den nya tekniken. Sedan blockchain blev direkt associerad med kryptovalutor var Tunisien det första landet i vÀrlden som nationaliserade kryptovaluta som anvÀnder blockchain-teknik.

Sverige Ă€r nu pĂ„ vĂ€g att överföra statliga funktioner för markregistrering till blockchain-teknik. Den nationella registermyndigheten testade ett sĂ€tt att registrera fastighetstransaktioner pĂ„ blockchain i juni 2016. Som en av ledarna för digitalisering visar Estland vĂ€rlden ett exempel pĂ„ hur den “blockade” framtiden kommer att se ut. I Arizona erkĂ€nns blockchain-signaturer nu officiellt enligt lag.

Dussintals appar som Möjlighet, Storj, TrÄd, MaidSafe, Aragon, Slock.it, Etheria och mÄnga andra designades baserat pÄ blockchain-teknik. De förenklar nu och driver utvecklingen av olika branscher, allt frÄn juridisk och hÀlsovÄrd till gÀstfrihet och underhÄllning.

Potentialen

Ordet “blockchain” kan fortfarande pussla mĂ„nga mĂ€nniskor eftersom det har behandlats som en grundlĂ€ggande teknik för kryptokurvor sĂ„ lĂ€nge. Men idag Ă€r det svĂ„rt att förneka att det kan göra mycket mer. Blockchain Ă€r en teknik med enorm potential som Ă€nnu inte har utnyttjats fullt ut.

Tekniken Àr öppen kÀllkod, vilket betyder att den Àr tillgÀnglig för alla och alla. MÀnniskor fÄr reda pÄ det och skapar fler och fler anvÀndningsomrÄden för det pÄ flera omrÄden varje dag. Vem vet, kanske i morgon blir det lika oersÀttligt som internet.