Varför startups mÄste ha ett socialt ansvarsfokus

BedrÀgerier, smarta pÄsar och festmÄnader

Vinst och syfte. De kan vara polariserande Àmnen Àven för en sammansatt grupp av startups grundare. Det finns de som tror att syftet bör vara i centrum för vad företag gör. Det Àr en integrerad del av vinsten och tillvÀxten som professor i Harvard Business School Michael Porter framlagda i Harvard Business Review. Sedan finns det de som tror att det kan distrahera företag frÄn deras kÀrnverksamheter.

Nya förÀndringar i digital teknik hjÀlper till att bygga ett mÄl för den förra. Sociala medier lÄter varumÀrken ansluta sig till kunder pÄ en djupare nivÄ. Det gör det ocksÄ möjligt för mÀnniskor att kritisera eller bekrÀfta affÀrsgods och praxis direkt. MÄnga konsumenter har blivit mer krÀsen eller försiktig eller socialt medvetna Àn nÄgonsin. Enligt en Nielsen-undersökning 2015 skulle 66 procent av de globala respondenterna betala mer för produkter och tjÀnster om de kommer frÄn företag som skapar social och miljöpÄverkan.

För grundare behöver det inte vara dyrt att integrera en strategi för företagens sociala ansvar i din affÀrsplan. Du kan hantera det med nÄgra fÄ marknadsföringsmetoder. HÀr Àr tre sÀtt att komma igÄng:

VarumÀrkespositionering

Flowers for Dreams, en start grundad i Chicago, fungerar som en bra fallstudie. Online-blomsterbutiken lovar tvÄ saker till kunderna: den kommer att leverera buketter av lokalt tillverkade blommor till mottagarna för hand och ge 25 procent av vinsten till mÄnadens vÀlgörenhet.

Genom att utvecklas som ett college-projekt till ett sommarföretag till ett fullvÀrdigt litet företag har Flowers for Dreams alltid varit sÀker pÄ sin modell dÀr varje köp gynnar en lokal vÀlgörenhetsorganisation. Det Àr utöver att erbjuda ekologiska buketter och rÀttvisa och Àrliga priser. Du kanske undrar: fungerar det? LÄt siffrorna prata. Sedan lanseringen 2012 har företaget donerat nÀstan 200 000 dollar. Nyligen har det ocksÄ utökat sina leveranstjÀnster i Milwaukee.

InnehÄllsmarknadsföring

Ta en sida frÄn hÄllbarhetsspelboken till ett etablerat globalt varumÀrke frÄn Sverige. Fast-mode företaget H&M Group anvÀnder innehÄllsmarknadsföring effektivt med hÄllbarhet som tema. Den har en dedikerad webbplats som beskriver sitt tillvÀgagÄngssÀtt, frÀmjar dess föresprÄkande och ökar medvetenheten bland sina kunder. Den anvÀnder tydliga meddelanden för att rikta rÀtt publik. Till exempel kan webbplatsbesökare kolla in dess undersida för arbetsvillkor. DÀr kommer de att ta reda pÄ att H&M Group inte Àger nÄgra fabriker och arbetar med oberoende leverantörer frÀmst frÄn utvecklingslÀnder.

Samtidigt förstÀrker H & M-varumÀrket sin e-postmarknadsföring genom att skicka ut nyhetsbrev, en bra taktik för att ta kontakt med kunderna var de Àn befinner sig pÄ köparens resa. Du kanske tÀnker: H&M har budgeten för att starta storskaliga kampanjer, det gör du inte. HÀr Àr en idé: börja med en blogg och ett nyhetsbrev för att fÄ stöd för din sociala eller miljömÀssiga kampanj. Du kan be om registreringar för medlemskap, donationer eller deltagande. Den enda kostnaden hÀr Àr priset pÄ programvaran du kommer att anvÀnda för att hantera din CSR.

FöresprÄkare för anstÀllda

Var uppmÀrksam pÄ dem som erbjuder handlingsrÄd om anstÀlldas föresprÄkande. Det Àr knutet till innehÄllsmarknadsföring genom att du ger mÀnniskor som arbetar för dig att dela ditt innehÄll till sina sociala nÀtverk. Inkludera CSR-agendan i din innehÄllsstrategi. Vanligtvis mÄste du lova dina anstÀllda en del fördelar i utbyte mot den organiska marknadsföringen. Det kommer inte att bli svÄrt att sÀlja om de redan Àr lojala mot din sak. Skönheten i att veta var du vill göra skillnad socialt eller miljömÀssigt frÄn get-go Àr att du kan locka likasinnade anstÀllda att arbeta för dig.

LÀs mer om socialt medvetna startups runt om i landet pÄ TechCo