VDar för Amazon, Apple, Facebook och Google förbereder sitt försvar i landmärke antitrustförhandling

VDar för Amazon, Apple, Facebook och Google förbereder sitt försvar i landmärke antitrustförhandling
Något att se fram emot: House Judiciary underutskott för antitrust ser fram emot onsdagens utfrågning där VDar för Google, Amazon, Apple och Facebook kommer att göra ett gemensamt utseende för att svara på frågor relaterade till deras företags affärsmetoder. Under de senaste 13 månaderna har underkommittén analyserat en enorm hög med dokument från Big Tech-företag för att förstå hur de har kommit att dominera sina respektive marknader. Att ställa vd: arna rätt frågor kan leda till mer adekvat lagstiftning som garanterar rättvis konkurrens och därmed bättre chanser för nya marknadsaktörer och mindre aktörer.

Hörseln kommer att livestreamas idag från kl. 12 ET / 09:00 PT. Du kan titta på den på bädden ovan.

För skala har Microsoft, Google, Apple, Amazon och Facebook för närvarande ett sammanlagt marknadsvärde på cirka 5 biljoner dollar och genererade intäkter på 773 miljarder dollar 2019. Förhandlingen är inte avsedd att bestraffa åtgärder mot de fyra teknikföretagen, men det borde tjäna som grund för en uppdaterad lagstiftning som kan förhindra ytterligare missbruk av marknadsmakt från de dominerande krafterna inom teknikindustrin.

Lagstiftare hade redan förvärvat 1,3 miljoner dokument från teknikjättarna och genomfört flera intervjuer och offentliga utfrågningar, vilket innebär att de borde vara väl förberedda med rätt utfrågning. Specifikt vill den bipartisan antitrustpanelen ta reda på om Big Tech har vuxit för stort och om detta har gjort det möjligt för ett relativt litet antal plattformar att dominera sina respektive marknader genom att arbeta kring gällande konkurrenslagstiftning.

Uppdatering: VD: s inledande uttalanden har publicerats på husets rättsliga kommittés webbplats.

Ett snabbt utdrag fr√•n Apples VD Tim Cooks uttalande lyder “Efter att ha b√∂rjat med 500 appar √§r App Store idag v√§rd f√∂r mer √§n 1,7 miljoner … Om Apple √§r en portvakt, s√• har vi gjort att √∂ppna grinden bredare. Vi vill f√• varje app vi kan i butiken, inte h√•lla dem borta. ” Googles Sundar Pichai: “gratis tj√§nster som s√∂kning, Gmail, kartor och foton ger tusentals dollar per √•r i v√§rde till den genomsnittliga amerikanen.”

En del av Mark Zuckerbergs inledande uttalande lyder “det amerikanska s√§ttet, genom att b√∂rja med ingenting och tillhandah√•lla produkter som m√§nniskor tycker √§r v√§rdefulla … Jag tror att det √§r viktigt att uppr√§tth√•lla k√§rnv√§rdena av √∂ppenhet och r√§ttvisa som har gjort Amerikas digitala ekonomi till en kraft f√∂r bemyndigande och m√∂jligheter h√§r och runt om i v√§rlden. “

Jeff Bezos s√§ger “Vi b√∂r granska alla stora institutioner, oavsett om det √§r f√∂retag, myndigheter eller ideella organisationer. V√•rt ansvar √§r att se till att vi klarar s√•dan granskning med glans.”

I ett gemensamt uttalande f√∂rklarade ordf√∂randen f√∂r husets r√§ttsliga kommitt√© Jerrold Nadler och ordf√∂rande f√∂r underutskottet f√∂r antitrustkommitt√©n David Cicilline att “med tanke p√• den centrala roll som dessa f√∂retag spelar i det amerikanska folkets liv √§r det viktigt att deras VD kommer. Som vi har sagt fr√•n start, deras vittnesb√∂rd √§r viktigt f√∂r oss att slutf√∂ra denna utredning. “

Vissa spekulerar att det st√∂rsta m√•let f√∂r utfr√•gningen kommer att vara Amazons vd Jeff Bezos, som nu √§r v√§rldens rikaste man. Bezos kommer att beh√∂va f√∂rklara f√∂r antitrusttillsynsmyndigheter hur hans f√∂retags uppdrag “att st√§ndigt h√∂ja gr√§nsen f√∂r konsumentupplevelsen” relaterar till praxis med rovpriss√§ttning, att begrava konkurrenter i s√∂kfr√•gor och att missbruka s√§ljaruppgifter fr√•n tredje part f√∂r att skapa egna produkter.

F√∂r vissa av medlemmarna i r√§ttsv√§sendekommitt√©n kan tidigare vittnesm√•l om hur Amazon hanterar sin marknadsplats ha varit “vilseledande, kriminellt falska eller skadliga.” Bezos kommer sannolikt att uppm√§rksamma en Amazon-best√§lld studie som visade hur sm√•f√∂retag faktiskt har sett “snabb f√∂rs√§ljning och anst√§llningstillv√§xt” som ett resultat av att g√• med i detaljhandelsj√§ttens onlinemarknad, d√§r majoriteten av dessa f√∂retag anv√§nder Amazon som en online-f√∂rs√§ljningskanal. .

Apples Tim Cook lyckades n√§stan undvika antitrustgranskning genom att skapa starka relationer med Vita husets tj√§nstem√§n och st√∂dja president Trumps “Made in America” ‚Äč‚Äč-initiativ med Mac Pro-linjen. Han har ocks√• varit mycket h√∂gljudd om stora sociala plattformar som tenderar att samla in anv√§ndardata och dra nytta av det, vilket √§r en del av Apples starka h√•llning till anv√§ndarnas integritet.

Men eftersom App Store har vuxit till ett stort f√∂retag som st√•r f√∂r 519 miljarder dollar i konsumtionsutgifter varje √•r, har m√•nga ifr√•gasatt f√∂retagets t√§ta kontroll √∂ver det. Specifikt har f√∂retaget anklagats f√∂r “Sherlocking” -funktionalitet fr√•n vissa appar och gjort dem f√∂r√•ldrade. Vissa f√∂retag anser att de tvingas betala 15 till 30 procent av sina int√§kter fr√•n digitala varor och tj√§nster som s√§ljs via App Store.

Förra veckan försvarade en Apple-beställd studie praxis och noterade att de flesta appbutiker tar ut samma 30 procent provision. Det pekade också fingrar på andra marknadsplatser där återförsäljare och resebokningstjänster minskar intäkterna från dem ännu högre. Studien nämner också hur de flesta appbutiker och marknadsplatser kräver att användare går igenom plattformsägarens betalningsmekanism och aktivt poliserar andra beteenden som omdirigering till en extern tjänst.

Google är ett annat djur som har dominerande positioner inom sökning, mobiltjänster, reklam och onlinevideo. Företaget har gjort ett antal förvärv och fusioner inklusive DoubleClick, AdMob, YouTube och Android Рsom alla har gjort det möjligt att samla in uppgifter från miljarder konsumenter och potentiellt styrt sin övergripande strategi genom åren genom saker som Android Lockbox.

Dessutom kommer VD Sundar Pichai att behöva förklara varför Google har gjort kontroversiella ändringar i Sök under åren som mest har gynnat Google på bekostnad av sina konkurrenter. Pichai kan alltid peka fingrar på Amazon, eftersom detaljhandelsjätten har tagit ledningen de senaste åren när det gäller produktsökningar.

Det hjälper också att YouTube, som förmodligen är en av världens största sökmotorer, fungerar som ett självständigt ledt dotterbolag till Google. Tillsynsmyndigheter kan emellertid fortfarande attackera Pichai på Googles och Apples miljarder dollar-sökavtal, vilket lämnar konkurrerande söktjänster i dammet när det gäller över en miljard användare som köper det senare företagets avancerade enheter.

Facebooks Mark Zuckerberg förväntas också bli grillad i frågor som rör företagets många tidigare förvärv, inklusive WhatsApp och Instagram. Ett fall kan göras att Facebook inte äger en, utan tre av de största sociala plattformarna där ute, när det bara kunde ha ägt en Рde andra förvärvade innan de kunde utmana sin marknadsposition.

Sedan finns det förvärvet av VPN-leverantören Onavo, som enligt uppgift användes för att samla in data om användare och informera om vilka onlinetjänster som ska köpas eller klonas. Förra året avslöjade domstolsansökningar att Facebook hade utnyttjat sin datapolicy för att motverka potentiella rivaler, vilket bekräftades genom inspelningar av intern kommunikation som presenterades i domstolen.

Facebook driver också ett stort reklamföretag som kan vara för stort och för tillåtet med kontroversiella ämnen. Zuckerberg kommer sannolikt att behöva förklara varför en stor annonsbojkott av flera företag och medborgerliga rättighetsgrupper har gjort lite för att skada företagets resultat.

I slut√§ndan kommer f√∂rhandlingen inte att avsl√∂ja n√•gra √∂verraskande fakta om dessa f√∂retag och kommer sannolikt att inneh√•lla vissa teatrar, vilket ofta √§r fallet med antitrustutfr√•gningar. √Ąnd√• kommer det att bli intressant att se hur tillsynsmyndigheter t√§nker g√∂ra sitt fall – trots allt konkurrerar dessa f√∂retag mer eller mindre p√• samma marknader.