Verizons ” 5G ” -bredband startar den 1 oktober och kostar $ 50

Verizons nya MVNO fortsÀtter att insistera pÄ att det inte Àr ett MVNO

5G-hype-maskinen har pumpat ut varm luft under de senaste tvĂ„ Ă„ren, men med utlovade lanseringsdatum bara nĂ„gra mĂ„nader borta börjar vi bara se nĂ„gra riktiga Ă„tgĂ€rder. Verizon skyndar sig för att göra en miljardversion av att skriva “Först!” pĂ„ en YouTube-kommentarsektion och har meddelat ett officiellt lanseringsdatum för sin fasta 5G-bredbandsprodukt i en handfull stĂ€der.

TjĂ€nsten, som kommer att kosta $ 50 för trĂ„dlösa Verizon-kunder eller $ 70 för andra, ska leverera internhastigheter mellan 300 Mbps och 1 Gbps. Det Ă€r en imponerande prestation – att fĂ„ sĂ„dana hastigheter utan en koaxial- eller fiberkabel Ă€r en betydande brytning – men det Ă€r viktigt att notera att det hĂ€r bara Ă€r en sprĂ„ngbrĂ€da till 5G, inte hela pusslet.

Strikt taget Àr Verizons fasta bredband inte 5G alls. Det finns en teknisk specifikation, överenskommen internationellt, för hur 5G-nÀtverk ska fungera. Eftersom dessa specifikationer bara slutfördes nyligen anvÀnder Verizon dem inte för sin 5G-hemprodukt. IstÀllet anvÀnder den en egen standard, och endast Verizon-anskaffad utrustning kan skicka eller ta emot en signal. Den enda anledningen till att det alls kallas 5G Àr att det anvÀnder millimetervÄgspektrum, vilket Àr en av de definierande egenskaperna hos de kommande rikstÀckande 5G-nÀtverken.

Med allt detta i Ă„tanke Ă€r detta fortfarande ett stort tillkĂ€nnagivande. Efter Ă„r av hype kan kunder i Houston, Indianapolis, Los Angeles och Sacramento börja registrera sig för tjĂ€nsten frĂ„n och med torsdag morgon. Verizon skapar en webbplats dĂ€r du kan ange din adress och se om du ska ha tĂ€ckning. Även om flera företag har testat liknande lösningar i flera Ă„r Ă€r det första gĂ„ngen som en tjĂ€nsteleverantör öppnar registrering för allmĂ€nheten.

Verizon har sagt att det inte finns nĂ„gon datakapacitet pĂ„ den hĂ€r tjĂ€nsten, vilket Ă€r den bĂ€sta nyheten. Vissa mĂ€nniskor har föreslagit att en övergĂ„ng till trĂ„dlöst heminternet skulle leda till att tjĂ€nsteleverantörer tar tillfĂ€llet i akt att lĂ€gga till datakapslar till hemmabredband – sĂ„ till skillnad frĂ„n internetföretag vet jag – men Verizon verkar styra det för nu. En frĂ„ga Ă€r hur de verkliga hastigheterna kommer att se ut och om nĂ€tverket blir överbelastat vid högtider.