Vetenskapen bakom stÀndiga möten

Vetenskapen bakom stÀndiga möten

Pop Quiz: Hur skulle du hellre spendera nÀsta timme?

A) Rengör tÀnderna hos tandlÀkaren eller B) Delta i ett teammöte

Om du har svÄrt att svara pÄ den hÀr frÄgan Àr du inte ensam. I en undersökning rapporterade 47% av de anstÀllda att mötena var det största tidsförlusten pÄ kontoret. HÀpnadsvÀckande 91% av personerna rapporterade dagdrömmer under möten och 39% har faktiskt somnat. Inte konstigt att anstÀllda spenderar 31 timmar i mÄnaden pÄ att vara oproduktiva vid möten.

För att förbÀttra dessa siffror och göra möten mer tilltalande Àn en resa till tandlÀkaren genomför företag alltmer stÄende möten. Under stÄende möten Àr deltagarna vanligtvis i ett öppet utrymme, bort frÄn stolar och bord som kan vara en kÀlla till sömnighet och distraktion. Företagen har rapporterat framgÄng genom att hÄlla en morgonpuff snarare Àn att sitta pÄ morgonen vid ett konferensbord.

Är stĂ„ende möten bara en cool trend eller Ă€r de verkligen en betydande förbĂ€ttring jĂ€mfört med traditionell mötesstruktur?

En nyligen genomförd studie publicerad i Social Psychological and Personality Science fann att stÄende möten kan förbÀttra kreativitet och lagarbete. I studien ombads team att trÀffas om samma innehÄll, men vissa lag arbetade medan de satt och andra medan de stod. Studiens författare anvÀnde bÀrbara sensorer för att mÀta aktivitetsnivÄer psykologisk upphetsning bland deltagarna. De bad ocksÄ deltagare och observatörer att betygsÀtta olika aspekter av mötena.

Författarna drog slutsatsen att stÄende under möten hade mÄnga positiva effekter, inklusive:

    Ökade deltagarnas spĂ€nning för uppgiften HjĂ€lpte team att bli mer kreativa Minskade deltagarnas tendens att “försvara sitt grĂ€s.”

Denna kombination av fördelar ledde i slutÀndan till högre kvalitet pÄ resultaten frÄn de stÄende mötena, enligt studien.

Förutom att frĂ€mja en mer samarbetsmiljö har stĂ€ndiga möten ocksĂ„ visat sig förbĂ€ttra effektiviteten. En studie visade att sittmöten varade i genomsnitt 34% lĂ€ngre Ă€n möten dĂ€r deltagarna stod. Kortare möten Ă€r nĂ„got som alla pĂ„ kontoret kan komma bakom! Denna statistik kanske inte Ă€r förvĂ„nande nĂ€r man tĂ€nker pĂ„ att forskningen pĂ„ stĂ„ende skrivbord i allmĂ€nhet visar förbĂ€ttrad fokus och koncentration. JĂ€mfört med att sitta i en stol möjliggör stĂ„ende förbĂ€ttrad blodcirkulation, syreflöde och muskelengagemang – allt detta kan hĂ„lla dig mer vaken.

Är en lyckligare arbetsplats med fler stĂ„ende möten? Forskningen kommer fortfarande in, men resultaten hittills – liksom de anekdotiska bevisen – tyder pĂ„ mĂ„nga bra skĂ€l att skjuta dessa konferensrumsstolar Ă„t sidan.

Bildkredit: Flickr / NAPARAZZI