Vi försökte den galna smarttelefonkamerazoomen du inte ens kan köpa Ànnu

Vi försökte den galna smarttelefonkamerazoomen du inte ens kan köpa Ànnu

Det Ă€r inte ovanligt att se företag tillkĂ€nnage produkter som inte riktigt Ă€r redo att anvĂ€ndas pĂ„ större mĂ€ssor. De kan inte ens beröras nĂ€r de Ă€r pĂ„ golvet, för de kan ha oavslutad hĂ„rdvara eller programvara. SĂ„ smĂ„ningom blir dessa produkter gjorda enligt de tillkĂ€nnagivna specifikationerna, och du fĂ„r köpa dem nĂ„gra mĂ„nader senare. Men i Ă„r gjorde Chinse-smarttelefontillverkaren Oppo saker lite annorlunda. Det tillkĂ€nnagav en enorm innovation pĂ„ smarttelefonkameran, en som den retade under veckorna före evenemanget – men den kameran har ingen telefon.

Jag kunde testa Oppos 5X Dual Camera Zoom vid MWC 2017, och jag gick imponerad bort. Företaget kom med ett intressant sÀtt att förbÀttra optisk och digital zoom pÄ en kameratelefon. Problemet Àr att vi inte har nÄgon aning om nÀr denna uppfinning kommer att finnas tillgÀnglig i en smartphone som du faktiskt kan köpa.

Oppo sĂ€ger i sitt presentationsmaterial att dess dubbla kamerasystem – ”vĂ€rldens första teknik med dubbla kameror i periskopstil” – har varit mer Ă€n ett Ă„r pĂ„ gĂ„ng.

Dual Camera Zoom-kameran kan uppnĂ„ en förlustfri 5x zoom â€Ă€ven pĂ„ en tunn telefon tack vare en ny instĂ€llning till sensor- och linspositionering. Kameran har en struktur i “periskopstil för att avleda ljus genom ett prisma och in i en teleobjektiv inbĂ€ddad i smarttelefonen, instĂ€lld i 90 graders vinkel mot en bakĂ„tvĂ€nd vidvinkelobjektiv. SĂ„ hĂ€r ser det ut:

BildkÀlla: Oppo

För att kompensera för vibrationer till följd av den faktiska zoomningen sÀger Oppo att det skapade ett nytt OIS-system (Optical Image Stabilization) som kan upptÀcka vibrationer och kompensera i realtid.

Oppo berÀttade för mig att systemet gör optisk zoom upp till 2x och blandar sedan optisk och digital upp till 5x. Digital zoom gÄr sedan upp till 10x. Jag fick testa det hÀr nya kamerasystemet pÄ en telefonprototyp vars enda syfte Àr att driva Dual Camera Zoom-konceptet.

Innan vi börjar ska jag berÀtta att Àmnet för vÄr berÀttelse Àr en prinsessa i Oppos leksaksstad. Hon sitter med baksidan mot kameran, pÄ terrassen i sitt stora palats och njuter av dagen pÄ Oppos MWC-monter.

Hon sitter nÄgra meter frÄn mig, hÀr Àr ett zoomfritt foto av henne taget pÄ en iPhone. Du kan knappast upptÀcka henne, eller hur?

iphone-kamera-prov-2BildkÀlla: Chris Smith, BGR

LÄt oss titta pÄ samma scen som fÄngats pÄ Oppos kamera frÄn samma position vid 1x.

oppo-dubbel-kamera-zoom-kamera-prov-mwc-2017-hands-on-2BildkÀlla: Chris Smith, BGR

LÄt oss gÄ vidare till 2x zoom

oppo-dubbel-kamera-zoom-kamera-prov-mwc-2017-hands-on-4BildkÀlla: Chris Smith, BGR

5x förstoring.

oppo-dual-camera-zoom-camera-sample-mwc-2017-hands-on-6BildkÀlla: Chris Smith, BGR

Slutligen, hÀr Àr det vid 10x zoom.

oppo-dubbel-kamera-zoom-kamera-prov-mwc-2017-hands-on-8

Jag tog alla bilder i följd frÄn exakt samma avstÄnd. Jag öppnade sedan galleriet pÄ Oppo-demo-telefonen för att ta bilder av de sparade resultaten. Originalen Àr inte tillgÀngliga. Men som du kan se Àr vad Oppo gjorde ganska imponerande. TyvÀrr har företaget inga smarttelefonmeddelanden att göra just nu. SÄ allt vi fÄr frÄn dess MWC-utseende Àr ett helt nytt kamera med dubbla linser som verkar redo att göra en otrolig zoomning.