Vill du bli lyckligare 2016? Avsluta Facebook

Vad hÀnder om nÄgon sa till dig att du var tvungen att avstÄ frÄn Facebook-anvÀndning under en vecka? Hur skulle du klara dig? Skulle det vara lika enkelt som om nÄgon bad dig att hÄlla dig borta frÄn planeten Mars i en vecka? Skulle du ha nÄgra svÄrigheter i början eftersom ditt muskelminne automatiskt tar tummen till Facebook-appen, men totalt sett skulle det inte vara nÄgot stort? Eller Àr ditt missbruk sÄ dÄligt att du skulle fÄ skakningar och behöva tas upp i en avgiftningsenhet?

Hösten 2015 publicerade The Happiness Research Institute en studie som heter Facebook-experimentet. Experimentet involverade 1 095 danska medborgare; hÀlften av dem ombads att avstÄ frÄn Facebook i en vecka, medan den andra hÀlften inte var det.

HÀr Àr nÄgra statistik över deltagarnas dagliga FacebookanvÀndning före experimentet:

94 procent av deltagarna anvÀnde Facebook dagligen; 78 procent anvÀnde Facebook 30 minuter eller mer dagligen; 69 procent föredrar att lÀgga upp bilder av de fantastiska sakerna de upplever; och 61 procent föredrar att publicera sina bra sidor pÄ Facebook.

Experimentet var enkelt. Halva gruppen fick inte anvÀnda Facebook alls under experimentets varaktighet. Den andra hÀlften (kontrollgruppen) fick fortsÀtta anvÀnda Facebook som vanligt.

Jag Àr sÀker pÄ att du förmodligen kan anta resultaten (spoiler alert: titeln pÄ den hÀr artikeln ger det nÄgot bort). Det visar sig att de som avstod frÄn Facebook rapporterade en betydligt högre nivÄ av livstillfredsstÀllelse efter att en veckas period var över.

SkÀrmdump 01-01-2017 kl 21.49.29

Bild: Happiness Research Institute

PÄ den sista dagen av experimentet förklarade 88 procent av icke-Facebook-anvÀndare kÀnna sig lyckliga, jÀmfört med 81 procent av kontrollgruppen. De som stannade borta frÄn Facebook tyckte ocksÄ att de var mer avgörande (64 procent mot 56 procent), mindre oroliga (41 procent mot 54 procent) och mindre ensamma (16% mot 25%)

NÀr det handlar om det, vet vi alla att Facebook Àr en distraktion, en tidsintag och inte en korrekt bild av vÄra vÀnners verklighet. Det Àr dÀr mÀnniskor lÀgger ut de bÀsta skivorna i sitt liv för andra att blÀddra igenom nÀr de fördröjer arbetet. SÄ det Àr mycket möjligt att navigera bort frÄn Facebook i nÄgra dagar skulle göra dig mer produktiv under arbetsdagen, mindre benÀgna att bli fördriven av dina kompisers amazeballz (men inte riktigt) liv, och du skulle ha mer tid att gÄ ut och lev ditt eget liv.