Vill vÀrlden ha hopfÀllbara smartphones? Vi ska ta reda pÄ det

LG, Huawei och Samsung tycker alla att Flex Àr ett bra namn för en hopfÀllbar telefon

NĂ€r Samsung och nĂ„gra andra företag först började slĂ€ppa överdimensionerade smartphones som lekfullt kallades “phablets” skrev jag om hur obekvĂ€ma de var att anvĂ€nda och hur trenden inte alls varade lĂ€nge. Tja, hĂ€r Ă€r vi sex Ă„r senare och det Ă€r ganska sĂ€kert att sĂ€ga att jag hade fel. Naturligtvis tog det inte sex Ă„r att Ă€ta krĂ„ka; senare samma Ă„r diskuterade jag varför jag hade fel. Det Ă€r ocksĂ„ vĂ€rt att notera att den nuvarande “hela skĂ€rmen” designtrenden i smartphones antyder ett sanningselement i mina första förutsĂ€gelser, eftersom det Ă€r tydligt att mĂ„nga vill ha större skĂ€rmar men inte gillar att anvĂ€nda större smartphones. Men jag hade fortfarande fel och jag kommer inte att göra samma misstag tvĂ„ gĂ„nger.

Det leder oss till onsdagen den 7 november, nÀr Samsung kommer att ge vÀrlden sin första titt pÄ den mycket efterlÀngtade Galaxy F. Vi förvÀntar oss inte ett fullstÀndigt tillkÀnnagivande under huvudpresentationen vid Samsung Developer Conference pÄ onsdagen. IstÀllet kommer Samsung enligt uppgift att förhandsgranska enhetens anvÀndargrÀnssnitt sÄvÀl som maskinvarudesignen, som har en OLED-skÀrm som fÀlls ihop som en plÄnbok och sedan en andra OLED-panel pÄ utsidan sÄ att Galaxy F fortfarande kan anvÀndas nÀr den Àr vikad stÀnga. Vill vÀrlden verkligen ha en tablett som viks ihop sÄ att dess skrymmande uppbyggnad kan stoppas i en ficka? Vi ska ta reda pÄ det.

Samsungs prestanda de senaste tre kvartalen har upprepade gÄnger dragits ner men dess smartphone-division. Galaxy S9 och Galaxy S9 + Àr pÄ vÀg att vara Samsungs mest sÄlda Galaxy S-telefoner sedan 2012 eftersom de Àr sÄ trÄkiga och Galaxy Note 9 verkar inte göra mycket för att hjÀlpa. Samsung levererar fortfarande tiotals miljoner medelstora enheter och nybörjarenheter varje kvartal sÄ det har lyckats behÄlla topplaceringen pÄ vÀrldsomspÀnnande smarttelefonleverantörskartor, men dess oinspirerade 2018-flaggskeppstelefon har tydligt haft stor inverkan pÄ prestanda. Lyckligtvis för Samsung Àr dess komponentverksamhet skyhöga och dÀrmed hÀmtar slacket för svagare mobilprestanda.

Tack och lov för Samsung-fans verkar det som om Samsungs trÄkiga 2018-flaggskeppstelefon kommer att ge plats för det mest spÀnnande Äret av Samsung-telefoner som vi har sett pÄ lÀnge. Faktum Àr att 2019 kan bli Samsungs mest spÀnnande Är nÄgonsin. Galaxy S10 och Galaxy S10 + kommer att starta saker och ting under första kvartalet 2019, med en massa spÀnnande ny teknik som en ultraljudssensor för fingeravtryck pÄ skÀrmen, ett helt nytt kamerasystem med sÄ mÄnga som fem kameror (tre pÄ baksidan och tvÄ pÄ framsidan av S10 +) och en ny Infinity Display-design pÄ hela skÀrmen med ett hÄl utskuren för kameran istÀllet för ett hack som Apples iPhones.

Medan Galaxy S10 verkligen kommer att bli den första flaggskeppstelefonen som Samsung slÀpper 2019, kommer det inte att vara det första flaggskeppet frÄn 2019 som Samsung presenterar. Den skillnaden gÄr till Galaxy F som kommer att förhandsgranskas pÄ onsdag.

Samsung och Huawei har varit i ett lopp för att se vilket företag som kan vara först med att visa upp en hopfÀllbar smartphone. BÄda hamnade förlorade nÀr ett namnnamn frÄn Kina visade upp en vikbar telefon förra veckan. Den telefonen kommer dock aldrig till de flesta marknader och lÀmnar Samsung som det första företaget som visar en smartphone med en fÀllbar skÀrm som faktiskt kommer att finnas allmÀnt tillgÀnglig. Naturligtvis Àr det troligt att vi bara fÄr en liten smak av Galaxy F pÄ onsdag, och mer information kommer att finnas tillgÀngligt nÀsta Är.

Företaget Àr smart att visa upp telefonen i god tid före lanseringen nÀsta Är. Den 7,3-tums vikbara skÀrmen gör Galaxy F mer till en surfplatta Àn en smartphone, och den har ett anpassat anvÀndargrÀnssnitt som Samsung och Google enligt uppgift skapat speciellt för den hÀr enheten. För att de flesta ens ska övervÀga att ta Galaxy F pÄ allvar, behöver det allvarligt stöd för utvecklare. Med andra ord Àr det ingen tillfÀllighet att Samsung valde sin Ärliga SDC-utvecklarkonferens för att debutera enheten och dess nya anvÀndargrÀnssnitt.

Men Galaxy F förvĂ€ntas ha nĂ„gra stora nackdelar oavsett om Samsung kan fĂ„ tillrĂ€ckligt med utvecklare ombord eller inte. För det första kommer enheten att vara enorm – nĂ€r den Ă€r hopfĂ€lld förvĂ€ntas Galaxy F uppenbarligen vara ungefĂ€r dubbelt sĂ„ tjock som en vanlig flaggskeppstelefon. Utöver det förvĂ€ntas Galaxy F vara otroligt dyr. Vissa rapporter tyder pĂ„ att det kan ha en prislapp pĂ„ nĂ€ra $ 2000. LĂ„ng historia kort, till och med en “framgĂ„ngsrik” Galaxy F-release kommer sannolikt inte att innebĂ€ra stora försĂ€ljningsnummer.

Nu Àr det viktigt att sÀtta allt detta i perspektiv. SÄ hÀr sÄg tabletter ut nÀr de först kom ut pÄ marknaden:

Denna stora fula sak med nÀstan lika mycket ram som skÀrm Àr den första generationens Galaxy Note. Det var en ful, buggy, plasticky skrÀp. Men det var ocksÄ en första generationens enhet som hindrades av den teknik som fanns tillgÀnglig dÄ. Eftersom Samsung och andra företag sÄg efterfrÄgan pÄ telefoner med större skÀrmar gjordes investeringar under Ären i teknik som gjorde att smarttelefonproducenter kunde förbÀttra konceptet med en phablet. Nu har vi fantastiska enheter som Galaxy Note 9 och iPhone XS Max.

Om Samsung hittar en marknad för hopfÀllbara smartphones kommer Galaxy F troligen att passa i samma form. Det Àr en första generationens enhet som blir stor och skrymmande. Det kommer att passa i fickan, men det kommer inte att vara bekvÀmt. IstÀllet blir det för tjockt och för tungt. Men om det verkligen finns efterfrÄgan kommer Galaxy F att bana vÀg för framtida vikbara smartphonedesigner som Àr tunna och snygga. Eller, om det fortfarande inte finns nÄgon efterfrÄgan efter nÄgra Är av iterationer, kommer Ätminstone företaget att ha försökt.

Samsungs SDC 2018-evenemang börjar med en grundton klockan 13:00 ET / 10:00 PT pÄ onsdag, och vi förvÀntar oss att företagets kommande nya hopfÀllbara smarttelefon dyker upp under presentationen.