Virtuell Facebook Walkout markerar ny nivÄ av skillnad mellan anstÀllda

Virtuell Facebook Walkout markerar ny nivÄ av skillnad mellan anstÀllda

Dussintals Facebook-anstÀllda arrangerar en virtuell walkout idag, vilket Àr den största protesten i företagets 16-Äriga historia.

Facebook-protesten Àr inriktad pÄ Facebooks bristande svar pÄ president Trumps vÄldsamma inlÀgg och kommer under pÄgÄende landsomfattande protester mot systemisk polisbrutalitet.

Medan anstĂ€llda har uttryckt mycket oenighet internt, markerar dagens walkout ett nytt och tidigare okĂ€nt steg för sociala medier jĂ€tten – eller mer specifikt för sina egna anstĂ€lldas försök att hĂ„lla det ansvarigt.

Hur en virtuell walkout ser ut

Tack vare Facebooks pandemisvar behövde företagets demonstranter bli kreativa.

Demonstranterna begÀrde alla ledighet i dag, samtidigt som de uppdaterade sina e-postadressers meddelanden utanför kontoret för att göra det tydligt att de protesterar mot sin företagspolicy. I vad som kan vara ett tecken pÄ att protesten kom samman snabbt, rÀknar de för nÀrvarande fortfarande ut en potentiell lista med krav pÄ Facebook-hantering.

Facebooks passivitet nÀr det gÀller att ta ner Trumps inlÀgg som vÀcker vÄld fÄr mig att skÀmmas för att arbeta hÀr. Jag hÄller helt med om det. Jag tycker om de tekniska delarna av mitt jobb och arbetar tillsammans med smarta / snÀlla mÀnniskor, men det hÀr Àr inte rÀtt. Tystnad Àr medverkan.

– Lauren Tan âœšđŸ˜·âœš (@sugarpirate_) 29 maj 2020

Även om detta Ă€r den största offentliga protesten som Facebook nĂ„gonsin har behandlats, Ă€r det lĂ„ngt ifrĂ„n den enda indikatorn för anstĂ€llds turbulans: Under den senaste veckan har vissa medarbetare cirkulerat framstĂ€llningar medan andra har hotat att avgĂ„, enligt New York Times.

Hur kom vi hit?

LĂ„t oss sĂ€kerhetskopiera: Mark Zuckerberg publicerade ett uttalande som svar pĂ„ frĂ„gor om ansvarsskyldighet förra fredagen. I det uppgav han att han personligen har ”en visceral negativ reaktion pĂ„ denna typ av splittrande och inflammatoriska retorik” med hĂ€nvisning till presidentens krav pĂ„ vĂ„ld mot protesterande medborgare. Han förklarade sedan att han som ledare för ett företag “Ă„tagit sig att yttra sig fritt” skulle lĂ€mna presidentens uttalanden uppe.

Men Àr Facebook en bastion av yttrandefrihet, med tanke pÄ att hela webbplatsen körs pÄ algoritmiskt driven redaktionering? Genom att prioritera engagemang har massiva sociala medieföretag trÀtt i kraft deprioriterade etiska eller moraliska vÀrderingar. Att jaga ingenting annat Àn tillvÀxt fÄr företag som Facebook eller YouTube att driva innehÄll som frÀmjar tillvÀxtdrivande kÀnslor som rÀdsla eller hat.

Ta inte mitt ord för det: En intern Facebook-rapport frÄn 2018 visade att företagets rekommendationsalgoritm pressade anvÀndarna mot extremistiskt innehÄll. Helt 64 procent av dem som gick med i extremistiska Facebook-grupper gjorde det efter att ha följt en rekommendation frÄn Facebook sjÀlv.

SÄ, vad fÄr dessa företag att sluta fokusera pÄ tillvÀxt framför allt annat? Offentlig motreaktion har lett till att YouTube justerar sin algoritm för att undvika att rekommendera konspirationsteorier, vilket Àr ett tillrÀckligt bra första steg.

Det Àr fortfarande oklart hur framgÄngsrik protesten kommer att skapa Àkta förÀndring, men Facebook kommer sÀkert att ta itu med protesten inom en snar framtid. Zuckerberg kommer att tala till företaget pÄ tisdag.

FörvÀnta dig fler tekniska protester

Teknikföretag har svarat pÄ andra senaste protester pÄ olika sÀtt, frÄn Googles tillfÀlliga fördröjning av en Android 11-lansering, som ursprungligen kom pÄ onsdagen, till en serie uttalanden som uttrycker solidaritet med Black Lives Matter-rörelsen bakom polisens brutalitetsprotester.

För mÄnga inom teknik Àr det inte tillrÀckligt att utfÀrda uttalanden. Teknikarbetare har blivit alltmer desillusionerade över sin bransch de senaste Ären, med Facebooks egen Cambridge Analytica-skandal i början av 2018 som markerade en tipppunkt bland mÄnga.

Oavsett resultatet av denna protest Àr det enkla faktumet att anstÀllda har samlats i sig sjÀlvt ett nytt steg mot anstÀlldas bemyndigande inom teknikindustrin och ett verkligt steg mot den typ av verklig förÀndring som teknikindustrin alltid har hÀvdat att den representerar.