Visar sig att det krymper din hjärna

Visar sig att det krymper din hjärna

Sömn: Vi får aldrig nog. Faktum är att om du är britt förlorar du officiellt en hel natts sömn i genomsnitt varje vecka. Men en ökning av depression från sömnbrist är inte det enda du kan förvänta dig att ta upp. Enligt en ny studie ser du också en krympande hjärna under den tid du sover. Och det är faktiskt en bra sak.

Hur din hjärna krymper

Din hjärna absorberar information genom att skapa synapser, som är korsningarna mellan nervceller. Teoretiskt kan du slå en maximal kapacitet i din hjärna om varje synaps blir så stark att den inte kan stärkas mer. Din hjärna har dock en naturlig mekanism för att “minska skalningen” dina synapser för att spara energi samtidigt som informationen behålls.

Det är en process som jag avbildar fungerar på samma sätt som bildkomprimering, men ta inte mitt ord för det. Här är Atlantens Ed Yong på en ny studie som indikerar att hjärnans krympningsprocess främst sker under sömnperioden:

”År 2003 teoretiserade Chiara Cirelli från University of Wisconsin-Madison att denna nedskalning av massan sker speciellt medan vi sover. I själva verket hävdade hon att det kan vara en av anledningarna till att det alls finns sömn – att ge en tyst tid när våra hjärnor effektivt kan normalisera våra synapser, redo för en ny dag av lärande. Det kan delvis förklara varför sömn är så universell bland djur och varför våra mentala förmågor slår efter en sömnlös natt. Sömn är det pris vi betalar för förmågan att lära oss, och det är inte förhandlingsbart.

Cirelli och Huganir har nu arbetat självständigt och båda har fått stöd för denna idé. ”

Det är en anledning till att vi behöver sova

Människor har klagat över den tidskrävande sömnprocessen i århundraden. Anledningarna till varför alla djur behöver sova är komplexa och dåligt förstådda, men de är definitivt närvarande. Vi har fortfarande en lång väg kvar innan vi kan logga dem alla. Här är Quanta Magazine om ämnet:

”Sömn är så avgörande för överlevnad att förfäderna till varje sovande varelse som lever idag riskerade döden för att göra det dagligen. Det betyder att det sannolikt finns många sätt att säkerställa att det händer, en redundans som gör det svårt att dissekera i experiment. ”

Här hoppas jag att trenderna inom sömnforskningen fortsätter att öka: Sektorn har aldrig varit så spännande.