Vissa lÀkare oroar sig över att de nya Apple Watch-hÀlsofunktionerna kommer att skrÀmma oss alla, WebMD-stil

Vissa lÀkare oroar sig över att de nya Apple Watch-hÀlsofunktionerna kommer att skrÀmma oss alla, WebMD-stil

Apple drog ut kardiologen Ivor Benjamin, som ocksĂ„ Ă€r president för American Heart Association, under dagens produktutstĂ€llning pĂ„ Steve Jobs Theatre för att visa vad han beskrivit som den ”spelförĂ€ndrande” Apple Watch Series 4 som företaget tillkĂ€nnagav idag. Hans lovordande kommentar fokuserade specifikt pĂ„ vad som lĂ„ter som en av klockans coolaste och potentiellt livrĂ€ddande nya funktioner – nĂ€rvaron av en sensor som kan utföra ett elektrokardiogram direkt frĂ„n din handled.

I linje med detta sa Apple att den uppgraderade klockmodellen med funktioner har en ny accelerometer och gyroskop, som kan anvÀndas för att upptÀcka hÄrda fall. En elektrisk pulssensor tar ocksÄ EKG med en ny EKG-app som Apple sÀger har fÄtt ett godkÀnnandestÀmpel frÄn FDA.

Under tiden oroar lÀkare som Ethan Weiss, docent vid Cardiovascular Research Institute vid University of California San Francisco, att annars kommer friska patienter att bli flippade eller eventuellt misstolka data som klockan ger dem och rusa till ER eller deras lÀkarmottagning . PÄ ett sÀtt som mÀnniskor tenderar att överreagera nÀr de börjar undersöka webben för att förstÄ mindre symtom de har och snabbt bli övertygade om att det Àr nÄgot allvarligt.

NĂ€tnĂ€t Jag slĂ„r vad om att det kommer att bli en massiv ökning av inkommande flöden frĂ„n mina patienter liksom troligen resor till kontoret och ER-besök, men det kommer att bli intressant ….

– Ethan Weiss (@ethanjweiss) 12 september 2018

Apples COO Jeff Williams beskrev den nya klockan – serie 4 som kommer att vara tillgĂ€nglig för bestĂ€llning frĂ„n och med 14 september – med nĂ„got superhjĂ€ltsprĂ„k och kallar den en ”intelligent vĂ„rdnadshavare”. Bland dess andra funktioner kommer anvĂ€ndare att kunna röra klockans digitala krona och efter 30 sekunder fĂ„ en hjĂ€rtrytmklassificering, som kan avgöra om hjĂ€rtat slĂ„r normalt eller om det finns tecken pĂ„ förmaksfibrillering. Det senare Ă€r ett hjĂ€rtsjukdom som kan leda till stora hĂ€lsokomplikationer.

Apple sÀger att alla inspelningar, deras tillhörande klassificeringar och eventuella noterade symtom lagras i den mobila hÀlsoappen i en PDF-fil som kan delas med lÀkare. Med watchOS 5 analyserar Apple Watch emellertid intermittent hjÀrtrytmen i bakgrunden och skickar ett meddelande om en oregelbunden hjÀrtrytm upptÀcks.

I en intervju med CNBC, Patricia K. Nguyen, bitrĂ€dande professor i medicin inom kardiovaskulĂ€r avdelning i Stanford, instĂ€mde med Ivor och anvĂ€nde samma “spelförĂ€ndrande” sprĂ„k, Ă€ven om hon kvalificerar sitt beröm. Hon berĂ€ttade för affĂ€rsnyhetsnĂ€tverket att det finns flera saker hon fortfarande vill veta innan hon skulle vara bekvĂ€m att rekommendera det till patienter.

Hon vill veta vilka uppgifter Apple gav till FDA, nÄgot som lÀkare ofta vill titta pÄ snarare Àn att ta en FDA-godkÀnnande till nominellt vÀrde. Hon vill ocksÄ se att klockan inte levererar massor av falska positiva resultat, hon vill veta hur olika patientuppsÀttningen var som Apple anvÀnde för tester och om klockan fungerar bra nÀr mÀnniskor rör sig istÀllet för i vila.

Vissa rapporter har beskrivit den nya klockan som i huvudsak att föra en bÀrbar hjÀrtlÀkare inom rÀckhÄll för din handled hela tiden. Trots skepticism bör Apple verkligen fÄ mycket kredit för vad det försöker hÀr, eftersom de nya funktionerna ocksÄ innehÄller saker som ett automatiskt 911-samtal som görs om ett fall upptÀcks och anvÀndaren inte svarar snabbt.