Vivo APEX 2019 första intryck: smarta knappers, portlösa framtid för smartphones Àr spÀnnande

VivoX moniker blir varumÀrkesmÀrkt, kan vara detaljhandeln för APEX 2019

“APEX 2019 Ă€r ett djĂ€rvt koncept som förestĂ€ller sig en smarttelefons formfaktor utan portar och knappar”

Kinesiska smarttelefonmĂ€rken Ă€r inte lĂ€ngre copycats … och Vivo Ă€r ett bra exempel. VarumĂ€rket överraskade vĂ€rlden förra Ă„ret nĂ€r det introducerade APEX-smarttelefonen, som erbjöd en popup-selfie-kamera i ett försök att leverera ett högre förhĂ„llande mellan skĂ€rm och kropp. Och stĂ€nga munnen pĂ„ naysayers, gick Vivo faktiskt vidare och lanserade den kommersiellt i form av Vivo NEX (recension). Företaget sitter dock inte pĂ„ sina lagrar. Mot slutet av 2018 presenterade den en djĂ€rv koncept-smartphone utan portar och knappar. APEX 2019 föreslĂ„r att telefonmakaren skjuter grĂ€nserna för att förestĂ€lla sig hur framtidens telefon kan se ut. Medan enheten inte kommer att lanseras kommersiellt, var jag ganska glad att kolla in den. SĂ„ hĂ€r sammanfattar jag min erfarenhet av Vivo APEX 2019.

LĂ„t oss ta bort specifikationerna – APEX 2019 levereras med hĂ„rdvara i toppklass. SĂ„ du vet vad du kan förvĂ€nta dig … Qualcomms 7nm Snapdragon 855-chipset, upp till 12 GB RAM, upp till 512 GB minne som inte kan expanderas och sĂ„ vidare. Med tanke pĂ„ att detta bara Ă€r en koncepttelefon för tillfĂ€llet Ă€r det förstĂ„eligt att smarttelefonen inte Ă€r helt optimerad, sĂ„ jag kommer inte att diskutera en tillfĂ€llig appkrasch eller systemfrysning.

Vivo APEX 2019 första intryck - 91 mobiler 08

Vad jag kommer att diskutera Ă€r dock hur Vivo APEX 2019 ser ut och kĂ€nns i handen. För att vara helt Ă€rlig Ă€r det ganska imponerande att se en smartphone gjord av en enda glasskiva – det finns inte ens ett enda hĂ„lrum. Handenheten Ă€r helt klart en teknisk prestation. Och det faktum att jag faktiskt fick prova en sĂ„dan enhet Ă€r en kĂ€nsla som Ă€r svĂ„r att förklara med ord. Med detta sagt Ă€r smarttelefonen ganska hal och fĂ„ngar lĂ€tt fingeravtryck och flĂ€ckar.

Vivo APEX 2019 första intryck - 91mobiler 01

Bildgalleriet, inbÀddat nedan, borde ge dig en bÀttre uppfattning om vad jag försöker förmedla. Men jag Àr sÀker pÄ att du mÄste ha en miljon frÄgor. Hur vÀcker man skÀrmen? Hur kan volymen justeras? Hur laddar enheten och sÄ vidare? Tja, Vivo APEX 2019 har tryckkÀnsliga tangenter för att vÀcka skÀrmen och Àndra volymen. Placeringen tar lite tid att vÀnja sig, och eftersom det inte finns nÄgon fysisk knapp att trycka pÄ, Àr det en frÄga om vanaÀndring att trycka och vÀnta pÄ att vibrationen fÄr feedback. Nycklarna fungerar ganska bra.

Vivo APEX 2019 designgalleri

Om du trodde att smarttelefonen skulle ladda trĂ„dlöst eftersom det inte finns nĂ„got laddningsuttag, har du fel. Av nĂ„gon konstig anledning har varumĂ€rket valt magnetisk laddning. APEX 2019 har stift pĂ„ baksidan som fĂ€ster magnetiskt pĂ„ en proprietĂ€r laddare. Intressant nog kommer du att kunna överföra data med samma metod, eftersom laddningskabeln har en vanlig USB-kontakt i ena Ă€nden som kan anslutas till en dator. Även om det Ă€r en snygg idĂ©, tror jag att trĂ„dlös laddning skulle ha varit ett bĂ€ttre alternativ, med tanke pĂ„ att funktionen nu har börjat bli vanlig.

Vivo APEX 2019 första intryck - 91 bilar 12

Vivo APEX 2019: s fönster mot vĂ€rlden Ă€r en 6,39-tums skĂ€rm som har full HD + upplösning. Med rakhyvla ramar pĂ„ tre sidor och extremt tunna ramar pĂ„ botten ger skĂ€rmen en uppslukande tittarupplevelse. Betraktningsvinklarna och ljusstyrkan Ă€r ocksĂ„ perfekta. För att uppnĂ„ ett sĂ„ högt förhĂ„llande mellan skĂ€rm och kropp har smarttelefonen gett den frĂ€mre kameran en miss – vilket innebĂ€r att, om och nĂ€r en sĂ„dan formfaktor blir tillgĂ€nglig kommersiellt, mĂ„ste varumĂ€rket ta reda pĂ„ var man ska placera selfie snapper . Och det verkar som en tuff uppgift med tanke pĂ„ att till och med att anvĂ€nda en popup-kameramekanism kan pĂ„verka telefonens grundpelare – dess unibody, hĂ„llösa konstruktion.

Vivo APEX 2019 första intryck - 91 mobiler 11

Vivo var banbrytande för fingeravtrycksskannern under displayen pĂ„ smartphones. Och APEX 2019 tar det till sin logiska extremitet. IstĂ€llet för att ha ett sĂ€rskilt omrĂ„de för en optisk fingeravtryckslĂ€sare kan hela skĂ€rmen registrera dina fingeravtryck. Även om det kan verka som en gimmick fungerar det riktigt bra. Det Ă€r fortfarande inte sĂ„ snabbt som en vanlig fingeravtryckslĂ€sare, men det faktum att du kan lĂ„sa upp telefonen genom att placera fingret var som helst pĂ„ skĂ€rmen Ă€r verkligen fantastiskt. Dessutom möjliggör detta nĂ„gra intressanta alternativ, till exempel möjligheten att lĂ„sa upp telefonen med tvĂ„ fingrar samtidigt.

Kommer till kamerorna, APEX 2019 sport 12-megapixel och 13-megapixel snappers pÄ baksidan. Eftersom det Android 9 Pie-baserade FunTouch OS inte var helt bakat, kraschade kameraprogrammet pÄ mig ett par gÄnger. Faktum Àr att det fanns tillfÀllen dÄ den tagna bilden inte ens visades i galleriet. Som jag nÀmnde tidigare Àr detta dock en koncepttelefon och man kan inte hÄlla programvaruproblem mot den. Driva showen Àr ett 4,100 mAh batteri.

Vivo APEX 2019 första intryck - 91 mobiler 09

Jag minns tillbaka 2016, vi pĂ„ 91mobiler tĂ€nkte pĂ„ en koncept smartphone utan portar. Vid den tiden trodde vi att nĂ„got liknande skulle komma med Samsung-mĂ€rkning, men det Ă€r fantastiskt att se Vivo skjuta kuvertet i den hĂ€r riktningen. Vid denna tidpunkt Ă€r det vĂ€rt att notera att Meizu ocksĂ„ introducerade sin egen syn pĂ„ en sĂ„dan formfaktor. Kallad Meizu Zero, gick handenheten upp pĂ„ Indiegogo crowdfunding-plattformen, men varumĂ€rket sa senare att enheten bara var en marknadsföringsgimmick. Jag skulle dock inte bli förvĂ„nad om Vivo faktiskt gör APEX 2019 till verklighet … i form av NEX 3, kanske? Det betyder inte att företaget har en vinnare pĂ„ sina hĂ€nder, eftersom det fortfarande mĂ„ste lösa de smĂ„ nigglesna jag nĂ€mnde och se till att anvĂ€ndarna fĂ„r en friktionsfri upplevelse med denna knapplösa, portlösa telefon.

Foton av Raj Rout