Vivo V15 Pro-granskning: tar smarta innovationer för smarttelefoner

Toppsmartphones med 32MP selfie-kameror i Indien

Expertbetyg
4/5

Design ★★★★★

★★★★★

Visa ★★★★★

★★★★★

Programvara ★★★★★

★★★★★

Kamera ★★★★★

★★★★★

Prestanda ★★★★★

★★★★★

Batteri ★★★★★

★★★★★

Fördelar Pop-up-selfie-kamera fungerar bra Bakre kameror ger konsekvent bra bilder Fingeravtryckssensor pÄ skÀrmen Àr snabb och exakt Bra övergripande prestanda Nackdelar FunTouch OS Àr rörigt och fyllt med uppblÄsthet För mÄnga portar och knappar Ingen USB Type-C

I juli förra Ă„ret nĂ€r 91mobiler granskade Vivo NEX-flaggskeppet kallade vi telefonen ”ett monumentalt steg i smarttelefoninnovation” tack vare banbrytande funktioner som en fingeravtryckssensor pĂ„ skĂ€rmen och pop-up selfie-kamera. Snabbspolning fram till 8 mĂ„nader senare, och vi har nu samma funktioner pĂ„ en annan Vivo-telefon, den hĂ€r med en mer överkomlig prislapp att starta. Vivo V15 Pro Ă€r ett bevis pĂ„ hur snabbt smarttelefontekniken blir mainstream, och jag tar inte bara om de ovan nĂ€mnda funktionerna hĂ€r. Den har ocksĂ„ en 48MP bakre kamera och en 32MP selfie-kamera, och Ă€r för övrigt den första telefonen som drivs av Snapdragon 675-chipset. Jag har anvĂ€nt telefonen de senaste dagarna, och hĂ€r Ă€r allt du behöver veta om den hĂ€r innovativa enheten.

Visa
Storlek 6,39 tum
Upplösning 1080 x 2340 pixlar
Prestanda
CPU Dubbel kÀrna, 2 GHz + Hexa Core, 1,7 GHz, Snapdragon 675
Bagge 6 GB
Lagring
Internt minne 128 GB
Externt minne Upp till 256 GB
Batteri
Kapacitet 3700 mAH, Li-ion, ej avtagbar
Kamera
PrimÀr kamera 48 MP
SekundÀr kamera 32 MP
Anslutning
NÀtverksstöd Dual SIM 4G
Andra alternativ Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS
Andra
Batterikapacitet 3700
Operativ system Android 9.0 Pie

V15 Pro har en nÀstan ramlös skÀrm tack vare pop-up selfie-kameran (inget hack!), Men baksidan Àr dÀr saker blir intressanta. Det övre vÀnstra hörnet har en utskjutande svart remsa som strÀcker sig hela vÀgen till toppen, som rymmer de tre bakre kamerorna, blixt och popup-selfie-kameramodul. Min granskningsenhet var Topaz Blue-varianten (du kan ocksÄ fÄ den i Ruby Red), men fÀrgen var lite snygg efter min smak, och plastmaterialet kom inte som premium. Det enda uppÄtriktade hÀr Àr att du inte behöver oroa dig för en ömtÄlig glasbaksida med den hÀr telefonen. Vivo har ocksÄ inkluderat ett fodral i lÄdan som har en genomskinlig bakre och gummerade kanter, som skyddar telefonen samtidigt som designen framhÀvs.

V15 Pro Ă€r lite udda nĂ€r det gĂ€ller portar och knappar – den har mer Ă€n nĂ„gon telefon jag hittills har granskat. Den högra sidan har strömbrytaren och volymvippan, medan den vĂ€nstra har ett utmatningsfack för microSD-kortet, samt en Smart-knapp för att ta fram Google Assistant. Den övre kanten har popup-selfiemodulen, 3,5 mm ljuduttag och sekundĂ€r mikrofon, medan botten har den primĂ€ra mikrofonen, högtalaren, mikro-USB-porten och utmatbart SIM-kortfack med tvĂ„ nano-SIM-kortplatser. Jag antar att Vivo behövde anvĂ€nda separata brickor för SIM- och microSD-kortplatsen pĂ„ grund av popup-kameran, men detta i kombination med Smart Button kĂ€ndes som överdrivet. Jag blev ocksĂ„ besviken över att Vivo bestĂ€mde sig för att gĂ„ med mikro-USB-standarden för en premiumtelefon som V15 Pro.

V15 Pro-skÀrmen mÀter 6,39 tum och har full HD + -upplösning pÄ 2 340 x 1 080 pixlar. Det Àr en Super AMOLED-skÀrm som ger rika fÀrger och djupa svarta och Àr utmÀrkt bÄde för spel och för att titta pÄ videor. SkÀrmen gÄr bra i solljus och betraktningsvinklarna Àr ocksÄ bra. V15 Pro har ett alltid visat alternativ som du kan aktivera permanent eller schemalÀgga för specifika tider. Detta visar tiden, batteriet och aviseringar medan resten av skÀrmen blir mörk.

Vivo V15 Pro_18

Fingeravtryckssensorn pÄ displayen pÄ V15 Pro Àr nu i sin femte generation, vilket innebÀr att den har förbÀttrats avsevÀrt sedan den första generationens sensor vi sÄg pÄ Vivo X21. Jag granskade V11 Pro som innehöll fjÀrde generationens fingeravtryckssensor pÄ displayen, och jag mÄste sÀga att V15 Pro Àr en betydande förbÀttring. Sensorn tÀnds nÀr telefonen upptÀcker rörelse och kÀnner igen fingeravtryck exakt och snabbt. Jag saknade mig inte ens en fysisk fingeravtryckssensor pÄ den hÀr telefonen.

Kamerorna Ă€r utan tvekan höjdpunkten i V15 Pro, och trots sin billigare prislapp, övertrĂ€ffar de till och med flaggskeppet Vivo NEX nĂ€r det gĂ€ller deras kapacitet. De bakre kamerorna bestĂ„r av en primĂ€rsensor pĂ„ 48 MP, vidvinkelobjektiv pĂ„ 8 MP och en sensor pĂ„ 5 MP skĂ€rpedjup. Även om det lĂ„ter som en hel del megapixlar Ă€r 48MP-sensorn inte den sanna upplösningen. Det beror pĂ„ att V15 Pro, liksom Redmi Note 7 (recension), anvĂ€nder en Samsung GM1-sensor som anvĂ€nder ett Quad Bayer-filter för att kombinera fyra mindre 0,8 ÎŒm pixlar till en stor 1,6 ÎŒm pixel, vilket effektivt ger 12 MP-bilder. Den större pixelstorleken innebĂ€r att sensorn kan fĂ„nga mer ljus och detaljer. Om du Ă€r intresserad av hur detta faktiskt fungerar har vi en detaljerad förklaringsartikel om tekniken. Om du vill ta bilder i 48MP-upplösning finns det ett alternativ att aktivera detta i autolĂ€get via instĂ€llningar. Kameran uppnĂ„r denna upplösning genom interpolering, som i grunden kombinerar fyra 12MP-bilder för att skapa ett foto med högre upplösning. Resultaten Ă€r dock knappt urskiljbara, och oftare föredrog jag 12MP-bilderna. Medan du kan uppnĂ„ en nĂ€rmare beskĂ€rning tack vare den högre upplösningen Ă€r det inte tillrĂ€ckligt med skillnad för att motivera fotografering i det hĂ€r lĂ€get.


48MP-kameran Ă€r inte den enda höjdpunkten i V15 Pro – du kan ocksĂ„ ta 120-graders vidvinkelbilder, portrĂ€ttbilder med justerbart skĂ€rpedjup och anvĂ€nda en rad portrĂ€ttbelysningseffekter. Kameraappen har ocksĂ„ alternativ för livefoton, filter, AR-klistermĂ€rken och AI-aktiverad scenigenkĂ€nning, portrĂ€ttramning och skönhetslĂ€gen. Bilderna frĂ„n de bakre kamerorna var genomgĂ„ende bra, med levande fĂ€rger och en hel del detaljer. Kameran Ă€r snabb att fokusera och ger ut nĂ„gra fantastiska makrobilder. PortrĂ€ttlĂ€get Ă€r effektivt, men det fungerar bĂ€ttre pĂ„ mĂ€nniskor Ă€n föremĂ„l. Vidvinkelobjektivet Ă€r ett anvĂ€ndbart tillĂ€gg, Ă€ven om du ibland kan fĂ„ en fiskögoneffekt. Bilder med svagt ljus Ă€r ganska imponerande, och Ă€ven om detaljer kan gĂ„ förlorade nĂ€r du zoomar in, fĂ„ngas fĂ€rgerna bra och bullret hĂ„lls pĂ„ ett minimum.

Vivo V15 Pro_20

Selfie-kameran Ă€r inte heller slum. Pop-up-modulen har 32MP-upplösning, och igen anvĂ€nder den en Quad Bayer-array dĂ€r fyra pixlar kombineras för att mata ut 8MP-upplösning. Även hĂ€r kan du aktivera full 32MP-upplösning genom interpolering, men skillnaderna Ă€r försumbara. Selfies blir bra, med verkliga hudtoner och massor av detaljer. Pop-up-kameran fungerar vĂ€ldigt snabbt – Vivo sĂ€ger att det tar 0,46 sekunder att starta och fördröjningen mĂ€rks knappt. Enligt Vivo behöver anvĂ€ndarna inte oroa sig för att de mekaniska delarna försĂ€mras över tiden – faktiskt Ă€r företaget sĂ„ sĂ€kert med modulens livslĂ€ngd att det till och med tillförde ansiktslĂ„sningsfunktionalitet till V15 Pro. Jag erkĂ€nner att jag var skeptisk till funktionen, men Ă€ven hĂ€r fungerar kameran felfritt. Du kan vĂ€lja en kombination av fingeravtryck och ansiktslĂ„sning, och telefonen lĂ„ses upp med vilken metod som anvĂ€nds först. Jag slutade med att anvĂ€nda ansiktslĂ„sningsfunktionen oftare, eftersom den fungerar Ă€ven i mörkret med hjĂ€lp av skĂ€rmblixten för att belysa ditt ansikte.

Vivo V15 Pro-kameraprover

V15 Pro kör FunTouch OS 5.0 baserat pÄ Android 9. Med mÄnga telefonmÀrken som anvÀnder Android eller minimalistiska grÀnssnitt idag Àr det svÄrt att ge ett gratis pass till FunTouch, vilket kÀnns rörigt och trögt i jÀmförelse. Det finns över 10 förinstallerade appar frÄn tredje part, plus en massa Vivos egna. I instÀllningarna hittar du alternativ för att aktivera rörelsebaserade gester, ett delat skÀrmslÀge, enhandslÀge, appklon och en virtuell enkel beröringsknapp. Det finns ocksÄ ett motorcykellÀge, spellÀge och Jovi-assistenten som erbjuder funktioner som en bildigenkÀnning, smarta pÄminnelser och smart planering.

Vivo V15 Pro_11

V15 Pro Ă€r den första telefonen som drivs av Qualcomms kraftfulla nya Snapdragon 675-chipset. Det Ă€r ihopkopplat med 6 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme, varav 113 GB Ă€r tillgĂ€ngligt omedelbart. Snapdragon 675 övertrĂ€ffar Ă€ven Snapdragon 710 pĂ„ riktmĂ€rken, och det visar. Telefonen gĂ„r smidigt – appar öppnas snabbt och det finns ingen fördröjning Ă€ven med 15+ appar öppna i bakgrunden. Under hela min anvĂ€ndning stötte jag bara pĂ„ en instans av en frusen skĂ€rm, och jag misstĂ€nker att detta har mer att göra med FunTouch Ă€n sjĂ€lva processorn. Om du Ă€r en PUBG-fan kommer du gĂ€rna veta att spelet gĂ„r enkelt pĂ„ de högsta grafiska instĂ€llningarna.

Batteriet pÄ V15 Pro Àr en 3700 mAh-enhet, och det gav mig lÀtt 1,5 dagars anvÀndning. I vÄrt batteritömningstest varade det i nÀstan 18 timmar, medan laddningen med den medföljande laddaren ocksÄ var ganska snabb, bara 1,5 timmar.

Vivo V15 Pro_3

Vivo V15 Pro har flera funktioner som kan tyckas gimmicky pĂ„ papper, men i verkligheten Ă€r det lĂ„ngt ifrĂ„n. Pop-up selfie-kameran Ă€r förvĂ„nansvĂ€rt effektiv, bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller att ta foton och lĂ„sa upp telefonen. Fingeravtryckssensorn pĂ„ displayen Ă€r ocksĂ„ mycket exakt och nĂ€stan i nivĂ„ med en fysisk sensor. Medan 48MP och 32MP-kamerorna Ă€r lite överdrivna med tanke pĂ„ att de anvĂ€nder pixelbinning, resulterar anvĂ€ndningen av Quad Bayer-filter i bilder av bĂ€ttre kvalitet och det visas. Den kraftfulla Snapdragon 675-processorn och den goda batteritiden Ă€r bara pricken över i. Jag har nĂ„gra grepp om V15 Pro, till exempel det uppblĂ„sta FunTouch-grĂ€nssnittet och den daterade microUSB-porten, men jag misstĂ€nker att de flesta anvĂ€ndare Ă€r villiga att kompromissa med detta. Vivo fick ocksĂ„ prissĂ€ttningen rĂ€tt för V15 Pro – till 28.990 Rs, det Ă€r ett prisvĂ€rt alternativ till flaggskepp som Honor View 20 (recension) och ett mer lockande alternativ Ă€n POCO F1 (recension) och Nokia 8.1 (recension). Den kommande OPPO F11 Pro som innehĂ„ller liknande specifikationer skulle vara huvudtĂ€vlingen för V15 Pro, men frĂ„n och med nu har Vivo inget att oroa sig för.

Redaktörens betyg: 4/5

Fördelar:

Pop-up selfie-kamera fungerar bra Bakre kameror ger konsekvent bra bilder Fingeravtryckssensorn pÄ displayen Àr snabb och exakt Bra övergripande prestanda

Nackdelar:

FunTouch OS Àr rörigt och fyllt med bloatware För mÄnga portar och knappar Ingen USB Type-C

Foton av Raj Rout