WhatsApp falska nyhetsrÄd Àr inte en hotline utan forskningsprojekt, klargör faktakontrollbyrÄn

WhatsApp QR-kod genvÀg upptÀckt i senaste Android beta-versionen

”Proto, företaget som har till uppgift att kontrollera fakta pĂ„ WhatsApp, har uttryckligen bekrĂ€ftat att de inte kan verifiera varje skickad artikel”

Tipslinjen för faktakontroll i WhatsApp Àr först och frÀmst ett forskningsprojekt och inte ett faktakontrollbyrÄ. Proto, mediautbildningsuppdraget som har det stora ansvaret att ta fram WhatsApps kamp mot falska nyheter och förfalskat innehÄll, har uppgett att dess primÀra uppgift Àr att faktiskt förstÄ dynamiken i falska nyheter om hur information missbrukas.

Företaget har vidare förtydligat att trots att det Àr en offentlig tipslinje kommer inte alla anvÀndare som rapporterar en del av innehÄllet att fÄ svar. Flera publikationer har rapporterat att innehÄll som flaggats av dem och publicerats i hjÀlplinjen inte fick nÄgot svar Àven efter timmar. Detsamma har klargjorts av en WhatsApp-talesman, som uppgav att tillkÀnnagivandet inte innebar att varje del av rapporterat innehÄll skulle fÄ ett svar pÄ tipslinjen. FrÄn och med nu Àr det oklart hur stor andel av dessa rapporter som verifieras individuellt.

whatsapp

Medan tillkÀnnagivandet talade om hur tjÀnsten skulle hjÀlpa mÀnniskor att verifiera informationskÀllan för rapporter för att hÄlla sig borta frÄn felaktig information, stÀllde de vanliga frÄgorna frÄn Proto pÄ deras webbplats att projektet kommer att komma till nytta för att samla in data om hur falska nyheter och felinformation sprids. FrÄn och med nu kommer tjÀnsten att fokusera pÄ offentligt tillgÀnglig och tillgÀnglig information för att undersöka innehÄll och inte gÄ utöver sÄdana kÀllor. Det Àr inte heller klart vilken teknik Proto anvÀnder för att hjÀlpa WhatsApp att bekÀmpa falska nyheter.

Det ÄterstÄr att se hur stor inverkan detta lyckas ha pÄ WhatsApp och dess falska nyhetsproblem. Medan det Àr ett bra stÀlle att börja med att skapa en stor databas med felinformation nÀr det gÀller framtida anvÀndning, Àr det primÀra mÄlet för falska nyhetsfiltrering nÀr det gÀller de kommande Lok Sabha-valen fortfarande uppe till debatt.