WhatsApp fÄr annonser nÀsta Är, men kommer det att förlora end-to-end-kryptering?

WhatsApp fÄr annonser nÀsta Är, men kommer det att förlora end-to-end-kryptering?

En intervju med en av WhatsApps grundare tidigare i veckan bekrÀftade att Brian Acton och Jan Koum lÀmnade Facebook pÄ grund av stora skillnader med Mark Zuckerberg och Facebooks ledning om hur WhatsApp ska tjÀna pengar. Samma artikel avslöjar att WhatsApp verkligen fÄr annonser och förklarar vad som kommer att hÀnda med kryptering.

Vi visste alltid att Facebook en dag skulle vilja förstöra WhatsApp nÄgon gÄng, och det ser ut som att vi nÀrmar oss det ögonblicket. PÄ ett sÀtt Àr det förstÄeligt. Facebook betalade 22 miljarder dollar för chattappen, och de vill tjÀna pengarna tillbaka. Internt hade Facebook ett mÄl pÄ 10 miljarder dollar för intÀkter inom fem Är efter intÀktsgenerering Forbes rapporten sÀger.

IntĂ€ktsgenereringsfasen börjar först nĂ€sta Ă„r. I sitt avtal med Acton och Koum sa Facebook redan 2014 att de skulle ha “noll press” pĂ„ intĂ€ktsgenerering under de kommande fem Ă„ren.

Men Facebook har arbetat med att fĂ„ annonser till WhatsApp i nĂ„gra Ă„r. Det första steget i denna riktning var det kontroversiella drag för att lĂ€nka WhatsApp- och Facebook-profiler med hjĂ€lp av telefonnummer. Det Ă€r nĂ„got som Facebook sa att det aldrig skulle göra och betalade priset för det i Europa – en böter pĂ„ 122 miljoner dollar och borttagningen av funktionen. Ursprungligen var planen att visa WhatsApp-kunder annonser pĂ„ Facebook.

Men Facebook tĂ€nkte ocksĂ„ andra sĂ€tt att tjĂ€na pengar pĂ„ WhatsApp som innebĂ€r att annonser visas i chattappen och öppnar dem för företag. Hel-till-slut-kryptering stod – och stĂ„r fortfarande – i vĂ€gen för det. Facebook ifrĂ„gasatte krypteringen eftersom den arbetade med riktade annonser och kommersiella meddelanden.

Facebook ville placera riktade annonser i den nya statusfunktionen, nĂ„got som Ă€ndĂ„ kommer att hĂ€nda nĂ€sta Ă„r, men ocksĂ„ erbjuda analysverktyg för företag. “Utmaningen var WhatsApps vattentĂ€ta end-to-end-kryptering, som hindrade bĂ„de WhatsApp och Facebook frĂ„n att lĂ€sa meddelanden,” Forbes förklarar.

SĂ„ vad kommer att hĂ€nda med end-to-end-kryptering nĂ€sta Ă„r nĂ€r annonser kommer att visas i WhatsApp? Ingenting, Ă„tminstone först. En WhatsApp-talesman sa att statusannonser kommer till meddelandeprogrammen och tillĂ€gger att ”meddelanden kommer att vara krypterade frĂ„n slut till slut. Det finns inga planer pĂ„ att Ă€ndra det. ”

Rapporten konstaterar ocksĂ„ att Facebooks COO Sheryl Sandberg undvek ett rakt ja eller nej-svar till amerikanska lagstiftare tidigare i Ă„r nĂ€r de frĂ„gade om WhatsApp fortfarande anvĂ€nde end-to-end-kryptering. “Vi tror starkt pĂ„ kryptering”, sa hon.

End-to-end-kryptering Àr sÀker för tillfÀllet. Facebook kan inte ta bort det tyst. SÄ om det nÄgonsin bestÀmmer sig för att göra det, mÄste det förklara flytten för sina kunder, liksom lagstiftare.