WhatsApp, NASSCOM Foundation kommer att vara vÀrd för den första anti-falska nyhetsutbildningen den 27 mars

WhatsApp QR-kod genvÀg upptÀckt i senaste Android beta-versionen

”Partnerskapet mellan WhatsApp och NASSCOM Foundation kommer nĂ€r möjligheten att vidarebefordra falska nyheter ökade med det kommande valet”

WhatsApp, vÀrldens mest anvÀnda meddelandetjÀnst, har knutit till NASSCOM-stiftelsen i ett försök att begrÀnsa möjligheten att falska nyheter och propaganda sprids i grupper före allmÀnna val i 2019 i Indien. Som nÀmnts i meddelandet kommer WhatsApp att enkelt och noggrant utbilda totalt 1 000 000 representanter frÄn bÄde stads- och landsbygdsomrÄden för att identifiera falsk information som sprids inom de tvivelaktiga WhatsApp-grupperna.

Dessa volontÀrer kommer att genomgÄ digital kompetensutbildning, och den första av flera utbildningar kommer att hÄllas den 27 mars. WhatsApp syftar enligt uppgift att trÀna slumpmÀssiga individer som Àr ivriga anvÀndare av plattformen. Dessa individer kommer sedan att sprida sin expertis till en större uppsÀttning mÀnniskor och publicera sina resultat pÄ sociala medier och dÀrigenom skapa en pyramideffekt.

WhatsApp-logotyp - presenterad

Efter det första trÀningspasset i Delhi kan WhatsApp och NASSCOM Foundation ocksÄ utforska olika modeller för att öka medvetenheten mot spridningen av falska nyheter. Dessa modeller inkluderar vÀrd för roadshows och demonstrationer i populÀra landsbygds- och storstadscentra. Syftet med uppdraget Àr att minska den uppenbara vidarebefordran av overifierat innehÄll som huvudsakligen sker genom grupper, vilket har bidragit till att WhatsApp stÄr inför en hel del flak för att inte hitta tillrÀckligt med sÀtt att begrÀnsa sÄdan spridning av felinformation.

Ashok Pamidi, VD för NASSCOM Foundation, sa efter tillkĂ€nnagivandet av detta partnerskap, ”AnvĂ€ndningen av teknikplattformar som WhatsApp Ă€r till sin natur tĂ€nkt att frĂ€mja socialt gott, harmoni och samarbete, men anvĂ€nds tyvĂ€rr av ett litet antal orĂ€ttfĂ€rdiga för att locka ilska och hat genom att sprida falsk och doktrerad information. Jag vill uppmana alla anslutna medborgare som vill delta i denna kamp mot spridning av falsk information, att komma och hjĂ€lpa frivilligt mot saken.“

WhatsApp har tagit aktiva ÄtgÀrder för att förhindra spridning av felinformation pÄ sin plattform, och har nyligen publicerat en vitbok som beskriver de steg som krÀvs för att begrÀnsa falska nyheter pÄ sin plattform. Det erkÀnde ocksÄ det subliminala inflytandet som det kan ha pÄ individer fram till parlamentsvalet 2019 i Indien, och dess senaste arrangemang av digitala lÀskunnighetsverkstÀder Àr ytterligare ett bevis pÄ detsamma.