Windows 10 kan nu automatiskt avinstallera problematiska Windows-uppdateringar

Microsoft varnar anvÀndare för spridning av skadlig programvara via Excel-bilagor

“Dessa uppdateringar inkluderar de som orsakar problem vid start eller som inte Ă€r kompatibla med viss maskinvara pĂ„ din enhet”

Microsoft har lagt upp ett nytt supportdokument som förklarar varför vissa Windows 10-uppdateringar avinstalleras automatiskt. Dokumentet publicerades i hemlighet, men talar om en cool ny funktion i Windows 10. OS frÄn Microsoft fÄr massor av uppdateringar dÄ och dÄ. Vissa av dessa uppdateringar kan dock orsaka problem med ett visst system pÄ grund av inkompatibilitet med vissa drivrutiner eller hÄrdvara.

NÀr Windows 10 installerar uppdateringar som inte Àr kompatibla med systemet kan det orsaka startfel. I sÄdana fall startar Windows automatiskt startreparation, vilket vanligtvis kan lösa problemet. NÄgra gÄnger fungerar inte startreparation och det Àr dÄ Windows automatiskt avinstallerar den senaste uppdateringen. Detta Àr en riktigt anvÀndbar funktion att ha, sÀrskilt eftersom senaste Windows 10-uppdateringar har plÄgats med problem. Supportdokumentet sÀger:

”Windows installerar automatiskt uppdateringar för att hĂ„lla din enhet sĂ€ker och kör med maximal effektivitet. Ibland kan dessa uppdateringar misslyckas pĂ„ grund av inkompatibilitet eller problem med ny programvara. Om Windows upptĂ€cker detta kommer det att försöka lösa felet genom att avinstallera nyligen installerade uppdateringar. Detta görs bara nĂ€r alla andra automatiska Ă„terstĂ€llningsförsök har misslyckats. ”

Microsoft-Windows-10.jpg

Om Windows avinstallerar en uppdatering fĂ„r du ett meddelande nĂ€r du loggar in. Meddelandet kommer att lĂ€sa “Vi har tagit bort nĂ„gra nyligen installerade uppdateringar för att Ă„terstĂ€lla enheten frĂ„n ett startfel.” Förutom att avinstallera den problematiska programuppdateringen kommer Windows ocksĂ„ att förhindra att uppdateringen installeras under de kommande 30 dagarna. Enligt dokumentet kommer detta att ge tillrĂ€ckligt med tid för Microsoft och dess partners att Ă„tgĂ€rda problem med uppdateringen.

NÀr problemet Àr löst kommer Windows att försöka installera uppdateringen efter att de 30 dagarna har gÄtt. Detta för att se till att ditt system hÄller sig uppdaterad och körs utan problem. Men om du tror att uppdateringen inte var orsaken till problemet, har du friheten att sjÀlv installera uppdateringen. Du kan gÄ över till Windows Update-sidan pÄ din dator och installera uppdateringen manuellt.