WWDC 2019: Apple tillkÀnnager iPadOS med förbÀttrad multitasking, startskÀrmswidgets och mer för iPads

Apple ser enormt tilltalande nÀr man anvÀnder en mus med en iPad

“IPad fĂ„r Ă€ntligen sin egen anpassade version av iOS som heter iPadOS”

PÄ WWDC 2019 presenterade Apple den helt nya iPadOS för iPad. IPadOS Àr baserad pÄ iOS, men Àr utvecklad för iPad med vissa funktioner som endast finns pÄ surfplattan. Det Àr dags att Apple gjorde det hÀr, eftersom mÄnga anvÀndare klagade pÄ att den superkraftiga iPad Pro hÄlls tillbaka av iOS. Nu, med iPadOS, kan anvÀndare göra mycket mer pÄ sina Apple-surfplattor.

iPadOS ger nya widgets som kan placeras pÄ startskÀrmen tillsammans med andra appar. Widgetarna liknar dem som finns i Notification Center. Förutom widgets har Apple ocksÄ förbÀttrat multitasking pÄ iPad genom att lÀgga till nya gester. Nu kan du enkelt glida mellan appar och slÀppa appar bredvid varandra. Det nya operativsystemet levereras ocksÄ med en förbÀttrad Files-app, vilket ocksÄ Àr vad alla iPad-anvÀndare har bett om.

Apple_iPadOS_Today-View_060319Den nya Files-appen har en design som pĂ„minner om Mac’s Finger. Den har en kolumnvy som ger information om filerna. Du kan göra Ă€ndringar i filerna frĂ„n den hĂ€r kolumnen. Apple inkluderade ocksĂ„ stöd för mappdelning via iCloud Drive och SMB-format i Files-appen. Du kan ocksĂ„ ansluta en flash-enhet till din iPad och den lĂ€ses direkt i appen Filer.

Safari för iPad fÄr ocksÄ nÄgra förbÀttringar och har nu skrivbord som att surfa. Den har en nedladdningshanterare och stöder 30 kortkommandon, Àndrar textstorlek, fotouppladdningar och mer. Du kan ocksÄ ladda ner anpassade teckensnitt frÄn App Store, som kan anvÀndas i appar. Copy-paste-funktionen ser ocksÄ en förbÀttring med möjligheten att nypa för att kopiera och sprida för att klistra in med tre fingrar.

Apple_iPadOS_Paste-Feature_060319_inline_small_2x

Allt detta innebÀr att Apples iPad Àntligen fÄr en vÀlbehövlig kÀrlek. Eftersom iPadOS Àr utformad för större skÀrmar kan utvecklare anvÀnda de nya funktionerna och designa bÀttre appar. Apple har ocksÄ förbÀttrat latens för Apple Pencil frÄn 20ms till 9ms och lagt till nya iPad-specifika funktioner. iPadOS kommer att ge fler anpassningar och surfplattespecifika funktioner till iPad.