Xiaomis Mi Home kanibaliserar försÀljningen av Mi Preferred Partner-butiker, sÀger ÄterförsÀljare

Xiaomis Mi Home kanibaliserar försÀljningen av Mi Preferred Partner-butiker, sÀger ÄterförsÀljare

“Mi Preferred-butikens Ă€gare lider pĂ„stĂ„s av begrĂ€nsat lager frĂ„n Xiaomi och dess förmĂ„nsbehandling till Mi Home-butiker”

Xiaomi Àr utan tvekan ett av de mest eftertraktade smarttelefonmÀrkena i Indien just nu. Vi har sett de flesta av sina telefoner slut i lager den andra de sÀljs, nÄgot den har fÄtt flak för frÄn alla hÄll. Om du pratar med siffror har varumÀrket nÀra 29 procent marknadsandel i landet och har lett i leveranser i fem raka kvartal. Medan företaget hade en stark nÀrvaro inom online-segmentet sedan det startade sin verksamhet i Indien, började det fokusera pÄ offline-rutten 2017 för att hÄlla fart pÄ att sakta ner.

Offline-detaljhandelsstrategin som antogs av Xiaomi hade en trekantig strategi – inte bara lagrade den flera varumĂ€rkes offline-butiker med sina telefoner, det skapade partnerskap för att öppna exklusiva Mi Preferred Partner-butiker som endast erbjöd Xiaomi-produkter till konsumenter. Men kronjuvelen i offline-strategin var Mi Home-butikerna – exklusiva butiker som drivs av Xiaomi sjĂ€lv. Men med Mi Home-butiker begrĂ€nsade till nĂ„gra fĂ„ större stĂ€der, Ă„tminstone 2017 och 2018, föll det pĂ„ Mi Preferred Partner-butikerna för att stĂ€rka offlineförsĂ€ljningen för det kinesiska varumĂ€rket. Medan denna kombinerade insats av officiella och partnerbutiker som hjĂ€lpte Xiaomi att nĂ„ nya höjder i offlinesegmentet verkar saker ha börjat gĂ„ söderut för Mi Preferred Partner-butikerna.

Mi Hem_FB_3

Xiaomis Mi Home-butiker dyker upp i nĂ€rheten av Xiaomis partnerbutiker i omrĂ„den med stort fotfall. Som det visar sig strömmar kunder i sĂ„dana omrĂ„den till Mi Home-butikerna – lockade av den minimalistiska layouten och ett relativt större produktutbud. Detta skadar naturligtvis nĂ€rliggande Mi Preferred Partner-butiker.

91mobiler korrespondent Ankit Dixit tog kontakt med nĂ„gra fĂ„ Mi Preferred Partner butiksĂ€gare. En av dem, pĂ„ anonymitetsvillkor, sa att nĂ€rvaron av Mi Home nĂ€ra deras butik har ökat konkurrensen. Det finns redan tvĂ„ Mi Preferred Partner-butiker i omrĂ„det, och nu har Xiaomi ocksĂ„ öppnat sitt Mi-hem. “Med vĂ„r hjĂ€lp etablerade företaget sin nĂ€rvaro pĂ„ marknaden och försöker nu bryta ryggen.” sa Ă€garen, vars butik ligger bara 500 meter frĂ„n Mi Home.

Medan Xiaomi redan hade informerat sina partners om det kommande Mi Home, förvĂ€ntade de sig inte att det skulle vara sĂ„ nĂ€ra sina butiker. ButiksĂ€gare sĂ€ger, ”Det finns tjugofyra mobilbutiker i nĂ€rheten, varav tvĂ„ Ă€r Mi Preferred-butiker och en Mi Home-butik. Allt detta har ökat konkurrensen för oss. ” Detta Ă€r dock inte det enda som stör Mi Preferred-butiksĂ€gare. Vissa Ă€gare har sagt till oss, ”Företaget ger dem inte tillrĂ€ckligt med tillgĂ„ng för att möta kundernas efterfrĂ„gan. Köpare som kommer till Mi Preferred-butiker för Redmi Note 7, Redmi Note 7 Pro, Redmi Y3 och Redmi 7-smartphones mĂ„ste lĂ€mna tomhĂ€nt. ”

Mi Hembutik Bengaluru_18

Slutligen möter Mi Preferred-butikerna ocksĂ„ ett slags priskrig frĂ„n Xiaomis Mi Home. Telefonerna i Xiaomis butik finns till ett billigare pris jĂ€mfört med den auktoriserade butiken. ”Skillnaden pĂ„ 50 Rs i priset pĂ„ vilken smartphone som helst Ă€r i sig mycket stor, men hĂ€r Ă€r det Rs 500. Folk tar information om telefoner frĂ„n oss, men köper den frĂ„n Mi Home-butiker. VarapĂ„ grund av denna dubbla policy offline, blir detaljhandlarna hĂ„rt drabbade, sĂ€rskilt de vars butiker Ă€r nĂ€rmare Mi Home-butiker, ” sa en Mi Preferred Partner-butik frĂ„n Rajasthan.

Detta pÄverkar endast Mi Preferred Partners i stora stÀder dÀr Mi Home-butiker finns. Xiaomi har ocksÄ meddelat att de kommer att lansera Mi Studio-butiker i Indien, en ny typ av butiksformat som ocksÄ Àr baserad pÄ Mi Home-butiker och kommer att finnas i större stÀder; företaget sÀger att det syftar till att öppna 200 Mi Studio-butiker i slutet av 2019. DÀremot har mindre stÀder franchisetagare Mi Stores, utan konkurrens frÄn Xiaomis egna butiker.

För sammanhanget har Xiaomi ett offline-detaljhandelsnÀtverk med 6000 butiker frÄn och med april 2019. Av detta Àr Mi Home-butiker bara 75 i antal, medan Mi Stores Àr sÄ höga som 1000. Företaget har sagt att man planerar att öka rÀckvidden till 10 000 offlinebutiker inom detta Är.