Ytterligare en milstolpe; TvÄ japanska robotar landade framgÄngsrikt pÄ en rörlig asteroid

Avatar for Amnah Fawad

Uppdatering av Hayabusa2-uppdraget.

Som en del av en undersökning skickades tvĂ„ japanska robotar pĂ„ en expedition till en rörlig asteroid med namnet ‘Ryugu’ genom rymdfarkosten Hayabusa2. Dessa tvĂ„ robotar Ă€r de första mobila robotarna som har landat pĂ„ ytan av en asteroid.

För de av er som har följt denna bedrift har vi Àntligen en uppdatering; den japanska rymdorganisationen sÀger att robotarna har lagt sig bekvÀmt pÄ asteroiden.
“Var och en av roverna arbetar normalt och har börjat kartlĂ€gga Ryugus yta,”Sa byrĂ„n.

Detta dynamiska foto fÄngades av Rover-1A den 22 september runt 11:44 JST. Det togs pÄ Ryugus yta under ett hopp. Den vÀnstra halvan Àr Ryugu-ytan, medan den vita regionen till höger beror pÄ solljus. (Hayabusa2-projekt)
–HAYABUSA2

Detta Ă€r faktiskt Japans Aerospace Exploration Agency (JAXA) satsning pĂ„ att observera en asteroid yta. Enligt Guardian sa byrĂ„ns projektledare Yuichi Tsuda: “Jag Ă€r sĂ„ stolt över att vi har etablerat en ny metod för rymdutforskning för smĂ„ himmellegemer,”

De tvÄ robotarna som ocksÄ kallas rovers kallas kollektivt MINERVA-II1. Expeditionen började fÄ fart nÀr de tvÄ roversna kom nÀrmare Ryugu (asteroiden) med en kretshöjd pÄ 12,4 miles (KÀlla: CNN) denna torsdag.

RoverlandningFoto togs av Rover-1B den 21 september kl. 13:07 JST. Det fÄngades strax efter separationen frÄn rymdfarkosten. Ryugus yta Àr nere till höger. Den dimmiga övre vÀnstra regionen beror pÄ reflektion av solljus. 1B verkar rotera lÄngsamt efter separering, vilket minimerar oskÀrpa.
–HAYABUSA2

NĂ€r de nĂ„dde en radie pĂ„ 100 kilometer frĂ„n asteroiden skickade roversna ett foto. Bilden inkluderade en diamantformad sten som forskarna vid JAXA tror innehĂ„ller ”vatten och organiska material”.

Forskarna redogjorde vidare för hur berget kan ge anvÀndbar information om livselement dÀr och sÀger att det kan:

”klargöra interaktioner mellan byggstenarna pĂ„ jorden och utvecklingen av dess hav och liv och dĂ€rigenom utveckla solsystemets vetenskap,“

Hayabusa2

Hayabusa2 Àr ett japanskt rymdfarkost, en efterföljare till Hayabusa. Den Àr ungefÀr lika stor som en lagringsenhet och Àr utrustad med solpaneler. Rymdfarkosten har genomgÄtt noggranna tester för att se till att den stannar pÄ asteroiden sÄ lÀnge som krÀvs.

Rymdfarkosten lanserades ursprungligen 2014 (den har sÀkert tÀckt lÄngt, eller hur?).

LÀs ocksÄ: Forskare kan nu odla ogrÀs i rymden

MINERVA-II1

De tvÄ rörliga robotarna Àr rovers som har kameror monterade i sig. Den första roveren har fyra kameror pÄ den och den andra har tre. I varje finns gyroskop, temperaturmÀtare, optiska sensorer och accelerometrar.

AnmÀrkningsvÀrd: Möjlighet: Mars-roveren som försvann har hittats

Vad kommer hÀrnÀst?

Det finns en tredje rover inline som ska lanseras pÄ samma asteroid i oktober. Den tredje asteroiden Àr en del av uppdraget. Denna rover kallas MASCOT och kommer att göra en liten explosion för att grÀva en krater som exponerar material för asteroiden. Dessa material fungerar som prover som kommer att observeras noggrant.

Om allt gÄr som planerat kommer rymdfarkosten att ÄtervÀnda till jorden nÄgon gÄng i slutet av 2020.

Detta kommer att bli en milstolpe i NASA: s historia om provet hÀmtas framgÄngsrikt.