Zoomen Ă€r inte krypterad – sĂ„ anvĂ€nd dessa tjĂ€nster istĂ€llet

Zoomen Àr inte krypterad - sÄ anvÀnd dessa tjÀnster istÀllet

Zoom har meddelat, efter mycket press kring sÀkerhetspraxis, att det bara kommer att kryptera videosamtal frÄn betalande kunder.

Under ett telefonsamtal med investerare pĂ„ onsdagen sa Eric Yuan, Zooms VD att företaget inte krypterar alla samtal om FBI eller lokal brottsbekĂ€mpning skulle leta efter information. ”Gratis anvĂ€ndare Ă€r sĂ€ker pĂ„ att vi inte vill ge [end-to-end encryption] eftersom vi ocksĂ„ vill arbeta tillsammans med FBI, med lokal brottsbekĂ€mpning om vissa mĂ€nniskor anvĂ€nder Zoom för ett dĂ„ligt syfte, sĂ€ger Yuan.

Det Àr uppenbart att tidpunkten Àr mycket dÄlig, men detta skulle ha varit ett dÄligt beslut nÀr som helst. LÄt oss ta en titt pÄ varför Zoom har beslutat att detta Àr den bÀsta ÄtgÀrden och vilka alternativ du kan anvÀnda.

Zoom Àr rutig sÀkerhetspost

Zoom lanserades redan 2012 nÀr grundaren Eric Yuan lÀmnade det enorma företagstelefoniföretaget Cisco Webex. NÀr lÀnder började gÄ in i lÄsning för att sakta överföringen av coronavirus vÀnde sig vÀnner och kollegor till plattformen som ett sÀtt att kommunicera i grupper och med video. Men med sin ökande popularitet har det kommit ett svÄrt förhÄllande med sÀkerhet.

I mars tillkÀnnagav FBI att man undersökte videokapning, dÀr hackare tar sig oinbjudna till Zoom-samtal. Zoom-samtal kan nÄs via en kort, nummerbaserad URL som lÀtt kan genereras av hackare. Företaget sa att det skulle utbilda anvÀndare om hur man skyddar sina samtal med hjÀlp av blogginlÀgg och sociala medier, snarare Àn att faktiskt lösa problemet.

Zoom kom ocksÄ under skjut i mars nÀr Avlyssningen bad företaget att klargöra sin krypteringsstÀllning. Zoom hade annonserat att dess samtal var krypterade frÄn slut till slut pÄ webbplatsen, dess sÀkerhetsbok och appens eget anvÀndargrÀnssnitt.

Men nĂ€r Zoom-talespersonen nĂ„s för kommentar, Ă€r det för nĂ€rvarande inte möjligt att aktivera E2E-kryptering för Zoom-videomöten. Zoom-videomöten anvĂ€nder en kombination av TCP och UDP. ” I praktiken innebar detta att Zoom med tillrĂ€cklig anledning till detta kunde fĂ„ tillgĂ„ng till okrypterat video- och ljudinnehĂ„ll vid möten.

Medan företaget nu verkar ha fixat sitt krypteringsproblem, Àr beslutet att bara rulla ut kryptering till betalande kunder, Àrligt talat, osmakligt. Medan Yuan kanske hÀvdar att företaget förhindrar att mÀnniskor anvÀnder sin tjÀnst för onödiga medel finns det mÄnga andra tjÀnster som erbjuder end-to-end-kryptering som standard.

Zooms beslut att hÄlla gratis samtal okrypterat kan ocksÄ ha nÄgot att göra med EARN IT Act, som snart kommer att gÄ till senaten. EARN IT Act uppmanar internetföretag att begrÀnsa material för sexuella övergrepp mot barn pÄ sina plattformar. Det skulle skapa en icke vald kommission med 19 medlemmar för att utveckla riktlinjer som skulle kunna se rÀttsligt skydd avlÀgsnas för företag som inte följer dem.

”EARN IT-lagen föreslĂ„r falskt att vi mĂ„ste vĂ€lja mellan att skydda barn och att skydda andra grundlĂ€ggande rĂ€ttigheter, inklusive integritet och yttrandefrihet,” sĂ€ger Hye Jung Han, barnforskare och teknikforskare pĂ„ Human Rights Watch.

Genom att ge okrypterade samtal till gratisanvÀndare skulle Zoom sannolikt kunna uppfylla riktlinjerna. DÀrför skydda sig sjÀlv men inte sina kunder.

Krypterade alternativ för videosamtal

Lyckligtvis för oss alla finns det mÄnga krypterade videosamtalstjÀnster som du kan anvÀnda istÀllet för Zoom. Dessutom kostar mÄnga av dem inte en krona att anvÀnda.

WhatsApp

Det kanske inte Àr din första anlöpshamn för en arbetsvideokonferens men det Àr bra för en liten trÀff med vÀnner.

Den stöder upp till Ätta deltagare och fungerar pÄ Android-, iOS-, Mac- och Windows-enheter.

Messenger-rum

Har du inte WhatsApp? Facebooks nya (ish) Messenger Rooms Àr pÄ samma sÀtt plattformsoberoende och stöder upp till 50 (ja, femtio) deltagare.

Kanske Àr det största uppÄtriktet att alla dina vÀnner redan har Facebook sÄ att komma igÄng Àr enkelt.

Jitsi

Det Àr inte ett stort namn men det erbjuder end-to-end krypterade samtal för iOS och Android samt att arbeta i en webblÀsare.

Det Àr öppen kÀllkod och helt gratis.

Facetime

Ja, Facetime Àr helt krypterat och stöder flera anvÀndare. Men kom ihÄg att det bara fungerar pÄ iOS-enheter och Mac-datorer.

Google Duo

Medan det affÀrsfokuserade Google Meet inte Àr krypterat Àr Googles mer konsumentvÀnliga Duo-app det.

Du kan enkelt stÀlla in samtal för högst tolv personer.